Amazon kullanıcılarını zorla Prime’a üye yaptırmakla suçlanıyor

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Amazon’u milyonlarca kullanıcının rızası olmadan Amazon Prime adlı ücretli abonelik sistemine üye yapmak ve abonelikten çıkmayı zorlaştırmakla suçladı.

FTC, Seattle’da açtığı davada Amazon’u “bilinçli bir şekilde kullanıcıları farkında olmadan üye yaparak kandırmakla” suçladı.

Amazon ise yaptığı açıklamada suçlamaları “hem gerçekler hem de kanunlar açısından yanlış” olarak nitelendirdi.

FTC, açtığı davada şirketin para cezası ödemesini talep etmektedir.

Amazon’un geliştirdiği arayüzün, “manipülatif bir şekilde, zorla ya da kandırarak müşterilerin otomatik olarak Prime üyeliklerini yeniletmesine yol açtığı” suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştır.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, büyük teknoloji şirketlerinin piyasada edindikleri güce karşı müşterileri korumak amacıyla açtığı davalar arasında yer alan bu dava, önemli bir adımdır.

FTC, Amazon Prime’ın dünya genelinde 25 milyar dolar gelir elde eden en büyük abonelik sistemi olduğunu ifade etti.

Amazon Prime üyeliği Türkiye’de de bulunmakta olup, üyelerine ücretsiz nakliye imkanı sunmanın yanı sıra film, müzik ve televizyon dizilerine erişim fırsatı sağlamaktadır.

Dünya genelinde 200 milyon üyesi bulunan Amazon Prime üyeleri, ABD’de yılda 139 dolar ödemektedir.

Türkiye’de ise Amazon Prime üyeliği aylık 39 TL veya yıllık 468 TL olarak gerçekleştirilmektedir.

Amazon, yaptığı açıklamada müşterilerinin Prime hizmetini sevdiğini ve üyeliği iptal etmek için tasarımlarının oldukça uygun olduğunu belirtti.

Ayrıca şirket, davanın kendilerine bildirim yapılmadan açılmış olmasının kaygı verici olduğunu ifade etti ve FTC ile görüşmeler yürüttükleri bir dönemde böyle bir dava açılmasını şaşırtıcı bulduklarını dile getirdi.

Bu gelişme şu an için Amazon’un hisse değerine büyük bir etki yapmamıştır; akşam saatlerinde şirketin hisse değerinin yüzde 0,2 düştüğü görülmüştür.

FTC, Amazon’un kaydolma ve üyelik iptali sistemini Mart 2021’den beri araştırmaktadır.

FTC’nin iddialarına göre, üyeliğini iptal ettirmek isteyen kullanıcılar karmaşık adımları takip etmek zorunda kalmaktadır.

ABD merkezli analiz şirketi Insider Intelligence’ın kıdemli araştırmacısı Evelyn Mitchell-Wolf, FTC’nin açtığı bu davayla Amazon’un diğer şirketlere örnek olmasını hedeflediğini belirtmiş, ancak çoğu şirkette üyeliğe kaydolmanın üyelik iptal etmekten daha zor olduğunu vurgulamıştır.

Daha önce de FTC, Amazon’un diğer hizmetlerine yönelik davalarda bulunmuş ve iki tarafın anlaşmaya vardığı durumlar olmuştur.