Zengin ülkeler iklim konusundaki sözlerini tutmadı

2009’da gelişmiş ülkeler, 2020 yılına kadar, iklimle bağlantılı aşırı hava olaylarının etkilerinin giderek şiddetlenmesi nedeniyle bu etkilere karşı savunmasız devletlere yılda 100 milyar dolar aktaracaklarına dair söz vermişlerdi. Fakat bu sözü yerine getirmediler.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yeni yaptığı bir açıklamada, zengin ülkelerin daha yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 100 milyar dolar verme taahhüdünü yerine getirmediğini söyledi. OECD, gelişmiş ülkelerin 2020’de 83,3 milyar dolar sağladıklarını ve hedefteki açığın 16.7 milyar dolar olduğunu duyurmuştu. OECD, iki yıllık bir gecikmeyle işlenen BM verilerini kullanıyor ve zengin ülkeler, 2023 yılına kadar hedefin karşılanmayacağının sinyallerini verdi.

Bu, ülkelerin emisyonlarını daha hızlı kesme baskısı ile karşı karşıya kalacağı, Birleşmiş Milletler’in Kasım ayındaki yıllık iklim zirvesi COP27’nin önünde ciddi bir engel. Finansman, bu görüşmelerde hassas bir nokta haline geldi ve gelişmekte olan ekonomiler, gezegeni ısıtan karbondioksit emisyonlarının çoğundan sorumlu zengin ulusların desteği olmadan kirliliği azaltmanın bedelini karşılayamayacaklarını söylüyor.

Belize’nin BM Büyükelçisi Carlos Fuller, “Bir ‘Kayıp ve Hasar Finansmanı Tesisi’ olasılığının güçlendiğine inanıyorum. Bu konuda tereddütleri olan gelişmiş ülkeler ile çalışmamız gerekiyor” dedi.