15 Ağu Yunanistan’da casus yazılım skandalları gündemde
Yunanistan’da casus yazılım skandalları, hükümeti krize soktu. Şu ana kadar iki yüksek düzeyli yetkili istifa etti. Casus yazılım tehlikesi, yalnızca Yunanistan’da değil, diğer ülkelerde de etkisini sürdürüyor. Olağan şüpheli İsrail’in NOS’un ötesinde RSC Lab, Cytrox, DSRIF gibi irili ufaklı AB casus yazılım şirketleri, Avrupa ve Avrasya’da yoğun etki gösteriyor.
Andrulakis akıllı telefonuna gelen virüslü bağlantıya tıklamasıyla görevi başındaki bir muhalefet liderinin telefonunun hacklenme girişimi Yunanistan hükümetini krize soktu. Şu ana kadar iki yüksek düzeyli yetkili istifa etti. Başbakan Kyriyakos Miçotakis’e üzerinde de casus yazılım saldırılarının arkasında kimin olduğunu açıklaması doğrultusunda baskı artıyor.
Yunanistan’daki skandalın ayırt edici yanı, kullanılan casus yazılımın arkasındaki şirket. Bu skandal patlak verene AB’de ortaya çıkan her skandalda gözetleme yazılımının ucu kötü ünlü İsrail şirketi, Pegasus yazılımının mucidi NSO Grubu’na çıkıyordu. Oysa, Koukakis’in telefonunu izleyen casus yazılım, küçük Avrupa ülkesi Kuzey Makedonya’da kurulu ve 2017’de Kıbrıs’ta yüksek teknolojili bir gözetleme minibüsü kullanmasıyla ve bir Forbes muhabirine insanların telefonlarını nasıl hacklediğini göstermesiyle tanınan girişimci Tal Dilian’ın satın aldığı Cytrox tarafından üretilmişti. Bu röportajda Dilian, Cytrox’u satın aldığını ve şirketi şu anda Yunanistan’da olduğu düşünülen istihbarat şirketi Intellexa’ya dahil ettiğini söylemişti. Cytrox’un Avrupa’da süre gitmekte olan skandala dahil olması, sorunun NSO Grubunun yol açtığından daha büyük olduğunu gösteriyor. AB’nin artık kendisine ait, gelişmekte olan bir casus yazılım endüstrisi var.
Tek Yunanistan değil
Skandal dalgaları Yunanistan’dan Avrupa Birliği’nin kalbine ulaşıyor. Geçtiğimiz 13 ay boyunca, casus yazılımların Fransa, İspanya, Macaristan ve Polonya muhalefet liderlerini, gazeteci, avukat ve aktivistleri ve dahası 2019 ve 2021 yılları arasında Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu kabinesindeki görevlileri hedef aldığı ortaya çıktı. AB, kendisine yönelik casus yazılım saldırısına yönelik bir soruşturma başlattıysa da, 38 kişilik kurulun 2023’ün başlarına raporunu yetiştirmeye uğraştığı sırada bile hızla yeni skandallar ortaya çıkıyor.