Yoksul ülkeler iklim değişikliği tazminatı istiyor

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın 27’inci (COP27) oturumu yaklaştıkça, hem zengin hem de yoksul ülkelerdeki iklim felaketlerinden kaynaklanan kayıplar artıyor. Dünyanın en yoksul ülkeleri, 6-18 Kasım’da Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek COP27 oturumlarına hazırlanırken, iklim krizinin ülkelerinde neden olduğu hasar için “tazminat” talep etmek istiyor.

İklim tazminatı, Senegal’in başkenti Dakar’da, 16 Eylül’de düzenlenen 18. Afrika Çevre Bakanları Konferansı’nda yeniden gündeme geldi. En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) birliğine üye 46’dan fazla bakan ve uzmanın katıldığı toplantıda konuşan Senegal Çevre Bakanı Abdou Karim Sall, iklim krizinin az gelişmiş ülkeler üzerindeki etkisine dikkat çekti. Pakistan’da haziran ayından itibaren yaşanan seller ve beraberinde getirdiği kayıplar, bu gündemin en yakıcı örneklerinden biri.

 

Krizden en çok etkilenen 17 ülke Afrika’da

Sall “Seller, kıyı erozyonları, mevsim dışı yağışlar gibi doğa olayları giderek artıyor. Özellikle en az gelişmiş ülkeler için bu kaybı karşılayacak bir fonun kurulması zorunlu,” dedi. EAGÜ Çevre Bakanları da iklim krizi fonu oluşturulması konusunda ısrar edeceklerini söyledi. Bakanlar, ülkelerinin iklim krizinin neden olduğu felaketlerden en fazla etkilenen; ancak bu krizden en az sorumlu ülkeler olduğunun altını çizdi.

 

Toplantıda söz alan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İklim Değişikliği Özel Elçisi John Kerry, 20 gelişmiş ülkenin, sera gazı emisyonunun yüzde 80’inden sorumlu tutulduğunu buna karşın 48 Afrika ülkelerinin buradaki payının 0,55 olduğunu anımsattı. Kerry, iklim krizinin etkilerinin en çok hissedildiği 17 ülkenin Afrika’da bulunduğunu ve bu etkiler nedeniyle Afrika Boynuzu’nda dört yıldır kuraklık yaşandığını söyledi.

 

ABD’nin dünyayı en çok kirleten ülkeler sıralamasında Çin’in ardından 2’nci sırada gelmesine karşın Kerry, ülkesinin ve diğer 19 ülkenin sıcaklık artışını 1,5 derecede tutma yönündeki taahhüdüne sadık kaldığını sözlerine ekledi