YÖK Başkanı üniversite sınavlarının kaldırılmasıyla ilgili açıklama yaptı

YÖK Başkanı Erol Özvar, YKS’nin kaldırılmasıyla alakalı tartışmalar hakkında, bu yönde bir çalışmaları olmadığını ifade ederek “Sınavlar konusunda alternatif çalışma yapabileceklerini” belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “üniversite sınavının kaldırılması” tartışmaları hakkında konuştu. Sınavların kaldırılmasına ilişkin bir çalışma olmadığını belirten Özvar, “Cumhurbaşkanımızın bir iradesi olursa, sınavlar konusunda alternatif çalışma yapabiliriz” dedi.

Türkiye’de yükseköğretime ilişkin güncel verileri paylaşan Özvar, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibarıyla yükseköğretimde kayıtlı toplam öğrenci sayısının 6 milyon 950 bin 142 olduğunu aktardı.

Özvar, lisans, ön lisans ve açık öğretim olmak üzere üniversitelerin bu yılki kontenjan sayısının 1 milyon 73 bin 404 olduğunu bildirdi.

Özvar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler de çok uzak değildir” açıklamasının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Dünyada üniversiteye seçme ve yerleştirme usulleri farklı olabiliyor. Bazı ülkelerde herhangi bir genel sınav yapılmıyor. Çocuklar ilk, orta eğitimi boyunca ortaya koydukları akademik başarıyla üniversitelere müracaat ediyorlar, üniversiteler kendi içinde bu öğrencileri değerlendirerek seçim yapabiliyor. Bizim gibi ülkelerde de genel bir üniversite giriş sınavı yapılıyor. Bizde yapılmasının sebebi üniversiteye erişmek isteyen aday sayısının çokluğu. Burada tabii siyasilerin iradesi önemlidir. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bizlere bir talimatı olursa, biz bu konuda çalışabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bu konuda bir iradesi olursa, sınavlar konusunda alternatif çalışmalar yapabiliriz.”

Özvar, Türkiye’nin yükseköğretime giriş sınavlarında büyük bir deneyimi olduğunu, bunun hizmet ihracatı bakımından pazarlanabilecek ürünlerden sayılabileceğini belirtti.

Üniversite sınavının kaldırılmasıyla ilgili bir gündemlerinin şu an olmadığını söyleyen Özvar, “Bu sistemin bir bütün olarak inşa edilmesi lazım. Bütün ortaöğretim ve yükseköğretimi bir bütün olarak değerlendirerek ancak yapabileceğimiz bir iştir bu. Bizim şu anda herhangi bir hazırlığımız yok. Biz önce 2023 yerleştirme işlemlerini tamamlamak, ondan sonra neticeyi görmek istiyoruz” dedi.