Yılın en güçlü pasaportları belli oldu

2006’dan bu yana dünyanın en güçlü pasaportları açıklayan Henley Pasaport Endeksi, bu yılın ilk çeyreğine yönelik listeyi yayınladı. Üç aylık  rapora göre, üç Asya pasaportu, sahiplerine diğer tüm ülkelerden daha fazla küresel seyahat özgürlüğü sunuyor.

Ukrayna’ya saldırısı sonrası yaptırımlara maruz kalan Rusya’nın vizesiz gidebileceği ülke sayısı azaldı. Ancak yaptırım uygulayan çoğu ülkenin daha önce de vize şartı tanıması nedeniyle Rusya’nın sıralamasında büyük bir değişiklik olmadı ve 50. sırada yer aldı. Türkiye ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi 110 ülkeye vizesiz girme imkanı sağlıyor. Türkiye bu sayı ile geçtiğimiz yıl 57. sırada yer alırken, bu yıl 54. sıraya yükselmiş görünüyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine dayandırılarak hazırlanan listede ilk sırada önceki yıllar gibi 193 yere vizesiz gidebilen Japonya yer aldı. Japonya’yı 192 ile Singapur ve Güney Kore takip etti.

Güney Kore ve Singapur’un ardından 3. sırada 190 vizesiz yer ile Almanya yer aldı.189 destinasyonda vizeye ihtiyaç duymayan Finlandiya, İtalya ve Lüksemburg da 4. sırayı paylaştı.ABD ise Fransa, İrlanda, Portekiz, Birleşik Krallık, Avusturya, Danimarka, Hollanda, İsveç gibi ülkelerin gerisinde kalarak 7. sıradan yer buldu.

 

Dünyanın en değerli 10 pasaportu şu şekilde sıralandı:

1. Japonya (193 vizesiz ülke)
2. Singapur, Güney Kore (192 vizesiz ülke)
3. Almanya, İspanya (190 vizesiz ülke)
4. Finlandiya, İtalya, Lüksemburg (189 vizesiz ülke)
5. Avusturya, Danimarka, Hollanda, İsveç (188 vizesiz ülke)
6. Fransa, İrlanda, Portekiz, Birleşik Krallık (187 vizesiz ülke)
7. Belçika, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, ABD (186 vizesiz ülke)
8. Avustralya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Malta (185 vizesiz ülke)
9. Macaristan (183 vizesiz ülke)
10. Litvanya, Polonya, Slovakya (182 vizesiz ülke)