Yeni Zelanda’dan sera gazı planı

Yaklaşık 10 milyon sığır ve 26 milyon koyuna sahip olan Yeni Zelanda, sera gazlarını azaltmak için koyunlardan ve ineklerden çıkan gazları fiyatlandıracak.

Yeni Zelanda, ülkenin en büyük sera gazı kaynaklarından biri olan koyun ve sığır gibi hayvanların saldığı gazlarla mücadele etmek ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir gelecek bırakmak amacıyla tarımsal emisyonlara fiyat koymaya yönelik bir plan taslağı yayımladı.

 

Çevre Bakanlığının teklifi ile büyük bir tarım ihracatçısı olan Yeni Zelanda, çiftlik hayvanlarından kaynaklanan emisyonlar için çiftçilerin ödeme yapmasını zorunlu kılan ilk ülke olma yolunda ilerliyor. 5 milyon insanın yaşadığı Yeni Zelanda, ülke nüfusunun iki katı kadar sığır beş katı kadar koyuna sahip.

 

Toplam sera gazı emisyonlarının neredeyse yarısı, başta metan olmak üzere tarımdan geliyor ancak tarımsal emisyonlar daha önce ülkenin emisyon ticareti programının dışında tutularak hükümetin küresel ısınmayı durdurma taahhüdüne yönelik eleştirilere sebebiyet vermişti. Hükümet ve çiftçi topluluğu temsilcileri tarafından bir araya getirilen yeni plana göre, 2025’ten itibaren çiftçiler gaz emisyonlarını ödemeye başlayacaklar. Hacimlerini hesaplamak için tek bir ölçü kullanılacak olsa da, çiftliklerden çıkan gaz kısa ve uzun ömürlü olarak ayrı bir şekilde fiyatlandırılacak.

 

“Tavsiyelerimiz gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda üretimi sağlıyor”

İklim Değişikliği Bakanı James Shaw, “Atmosfere saldığımız metan miktarını azaltmamız gerektiğine hiç şüphe yok ve tarım için etkili bir emisyon fiyatlandırma sistemi, bunu nasıl başaracağımız konusunda önemli bir rol oynayacak” açıklamalarında bulundu. Teklif, yem katkı maddeleri yoluyla emisyonları azaltan çiftçiler için teşvikler içerirken, emisyonları dengelemek için orman çiftçiliği kullanılabilir hale getirecek. Programdan elde edilen gelir, çiftçiler için araştırma, geliştirme ve danışmanlık hizmetlerine yatırılacak. Bir sivil toplum kuruluşu olan He Waka Eke Noa başkanı Michael Ahie, “Tavsiyelerimiz, ülkemizin iklim taahhütlerini yerine getirmede adil bir rol oynarken gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda üretimi sağlıyor” dedi. ANZ Bank’ta tarım ekonomisti Susan Kilsby, teklifin 1980’lerde devletin karşılıksız tarımsal desteği kesmesinden bu yana çiftçilik için potansiyel olarak en büyük planlardan biri olduğunu söyledi. Planla ilgili son kararın Aralık ayında verilmesi bekleniyor.