Yeditepeli şehrin kalbi sanatla çarpacak

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas, “Sektöre rakip olmadan, sektörü genişletmek ve İstanbul’da kültür sanat ayak izini arttırmak için çalışıyoruz” diyor ve ekliyor: “Sanatla insanların hayatlarına dokunuyoruz.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş yeni sezon için “34 Calling” adlı bir etkinlik planlıyor. Bu konser serisi kapsamında uluslararası çapta dinleyici kitlesine sahip isimler İstanbul’da sahne alacak. Belçikalı grup Hooverphonic with Orchestra konseriyle 11 Haziran’da başlayacak olan etkinlikte dünyaca ünlü kamança ustası Mark Eliyahu’dan Latin müziğin efsanevi ismi Gipsy Kings by André Reyes’e çok sayıda isim sahne alacak. Yaklaşık bir buçuk yıldır İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini sürdüren Murat Abbas sezona dair BirGün Gazetesi’ne konuştu.

 

Bu görevin kendisine mutluluk verdiğini belirten Abbas, ekibiyle birlikte İstanbul’da kültür sanat ayak izini artırmak için çalıştıklarını söylüyor. Abbas, sektöre rakip olmadan sektörü genişletmek, marka ve sponsorları kültür sanata yatırım yapmaya teşvik ederek sektörü büyütmeyi amaçladıklarını belirterek, “Yerel kültür sanat değerlerini dünya arenasına sunarak küreselleşmeye, sektörün ihtiyacı olan teknoloji ve yazılımı geliştirip ulaşılabilirliği artırarak inovasyon ve teknolojiyi önceliklendirerek planlarımızı yapıyoruz” diyor. Abbas, ne amaçladıklarını ise şu sözlerle sıralıyor: “Kültür sanatın kalbinin attığı şehrimizde, her kesimden, her yaştan İstanbulluyu kendini bulabileceği ve keyif alabileceği etkinliklerle buluşturuyor; kültürel mekânlarımızda farklı disiplinlerden sanatsal aktiviteleri bir araya getirerek hem sektördeki paydaşlarımıza destek oluyor hem de özgür sanat ruhunun gelişmesine katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda uluslararası arenada ses getiren organizasyonları şehrimizde destekleyerek kültür sanat hayatımıza yeni bir soluk, yeni bir dinamik kazandırarak sanatla insanların hayatlarına dokunuyoruz.” Pandemi nedeniyle kapanmaların ardından zorlu zamanların bir nebze de olsa geride kaldığı günlerde yaz planlarını anlatırken İstanbul’un merkez noktalarından birine multidisipliner açık hava etkinlik alanı kazandırmak konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini, Yenikapı ve Maltepe etkinlik alanlarında öncelikle gençlerin katılımına odaklandıkları kültür sanat etkinlikleri planladıklarından bahsetti.

 

Abbas ayrıca, İstanbul’da hangi tarihte hangi kültür sanat etkinliği olduğunu gösteren, ücretsiz etkinlikler hakkında da bilgi veren kültür sanat odağında bir mobil uygulama olan Radar İstanbul’u hayata geçirdiklerini belirtti. Bu uygulama ile ne amaçladıklarını ise “Kültür sanat lokasyonlarında trafiği artırırken ‘toplum sanatla iç içe’ stratejimizin temellerini atıyoruz” sözleriyle ifade etti.

Sanata her yönden destek

İBB Kültür A.Ş.’nin sanat yaşamına kazandırdığı Müze Gazhane için ise Abbas, “Müze Gazhane, tarihi bir mirasın ve kolektif, büyük bir çabanın sonucu olarak doğdu. Çok önemli, simgesel bir değeri, 1 sene içerisinde sektör paydaşlarının katkıları ile kültür sanat gibi temel bir ihtiyacı sahiplenen kamusal yaşam alanı haline gelmesine hep birlikte tanık olduk” diye konuştu. Bunun gibi başka sürprizler olacak mı konusuna ise “Şu an Kültür Varlıkları tarafından tıpkı Hasanpaşa Gazhanesi gibi farklı yapıların kültür sanat yaşam alanlarına dönüşmesi üzerine restorasyon çalışmaları sürüyor. Yedikule Gazhane ve Çırpıcı Tekstil Fabrikası bu örneklerden bazıları” cevabını verdi.

 

Tüm sanat dallarının ilgilisi var elbette ancak müziğin kırmızı çizgisi olduğunu söyleyen Abbas, “34 Calling konserleri kapsamında, farklı müzik türlerinden müzisyenleri İstanbullular ile buluşturacağız” dedi.

 

Abbas, “Serinin ilk konserinde Hooverphonic, albüm olarak da yayınlanan ve pek çok ülkede kapalı gişe satan ‘Hooverphonic with Orchestra’ projesiyle ülkemizde ilk kez Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahne alacak. 11 Haziran’da tüm müzikseverleri bu özel konsere bekliyoruz. 13 Haziran’da ise ülkemizde ciddi bir dinleyici kitlesi olan müzisyen Mark Eliyahu, ortak projeler yaptığı müzisyen dostlarının da misafir olacağı özel bir konseptle sahne alacak. Bu konser, yeni albümü ‘About Love’ın da ülkemizdeki ilk konseri olacak. 28 Haziran’da Latin müziğinin efsanevi grubu Gipsy Kings’i ağırlayacağız. Hepimizin ezbere bildiği, klasikleşen hit şarkılarla eğlenceli bir akşam bizleri bekliyor. Haziran ayını bu 3 konserle dolu dolu geçirdikten sonra 13 Temmuz’da Montreal post rock sahnesinin en önemli gruplarından biri olan Godspeed You! Black Emperor, Harbiye’de sıkı fanları ve rock dinleyicisiyle ilk kez bir açık hava İstanbul buluşması gerçekleştirecek” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

Etiketler
, , , ,