“Yapay zekâ yarışı geçmişin nükleer yarışına benziyor”

29 Nisan Perşembe günü, ProMedia Works’ün kurucu üyeleri olan İlker Ulubey ve Cengizhan Çelik İstanbul Arel Üniversitesi’ne konuk oldu. İletişim Fakültesi öğrencileriyle buluşan ikili, yapay zekanın kullanım alanlarından ve zararlarından bahsetti.

Haber: Tahir Dikmen

Fotoğraf: Zehra Özkan

San Fancisco’da akredite olan tek Türk gazeteci ünvanını taşıyan Çelik, “köprüden önceki son kavşaktayız” ibaresinde bulunarak öğrencilerin, yapay zekanın getirdiği yeni dönemde çağdaş kalabilmelerini önemine dikkat çekti. Onlara, “yapay zekâ sizin işinizi elinizden almayacak, fakat siz yeni dünyaya entegre olabilecek misiniz?” sorusunu yöneltti.

Çelik, “Yapay zekâ yarışı geçmişin nükleer yarışına benziyor” söylemi ile geçmişte dünyanın nasıl bir teknoloji yarışında olduğuna ve bu teknolojinin ne gibi sonuçları olduğuna değindi. Yapay zekanın da bu tip sonuçlar doğurabileceğini ve ülkelerin yapay zekâ için ne gibi yatırımlar yaptığından bahsetti.

Ulubey de yapay zekânın ne kadar hızlı ve inanılmaz seviyelerde geliştiğini öğrencilere uygulamalı örnekler ile gösterdi. Etik ve kişisel alanın ihlalini, yapay zekâ üzerinden tartışan ve örneklendiren Ulubey, öğrencilere yapay zekâ aracılığı ile oluşturulan videolardan ve yapay zekâ üzerinde yapılan deneylerinden örnekler gösterdi. Yapay zekanın sanılandan çok daha tehlikeli bir araç olduğunun önemini vurgulayarak dikkatli kullanılması gerektiğini belirtti.

Yapay zekanın zararları kadar faydaları olduğuna da değinen Ulubey, öğrencilere yapay zekâ yardımı ile nasıl içerik üretebileceklerini gösterdi. Yapay zekânın içerik üretim masraflarını nasıl düşürdüğüne ve zamandan tasarruf konusunda ne kadar faydalı bir araç olduğuna değindi.