Yapay zeka, siyasi görüşü de tahmin edebilecek

Danimarka’da yürütülen araştırma sonucunda, bireylerin siyasi görüşlerinin yapay zekadan yararlanılan fotoğraf analiziyle, yüzde 61 doğrulukla tahmin edilebildiği ortaya çıktı.

Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’nden Dr. Stig Hebbelstrup Rye Rasmussen ve ekibi, kişilerin yüz ifadeleri ile siyasi görüşleri arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırma başlattı.

Danimarka’da 2017’deki yerel seçimlerde birbiriyle rekabet eden siyasetçilerin ve milletvekillerinin fotoğraflarının kullanıldığı çalışmada, 4 bin 647 adayın fotoğrafı analiz edildi.

Bilim insanları, bireylerin ruh hallerini, mimiklerini ve yüz yapılarını tespit edebilmek için Microsoft’un “yüz ifadesi tanıma teknolojisi” ile farklı algoritmalar kullandı.

Araştırmada, yapay zekanın insanların yüz mimiklerinden hareketle, siyasi ideolojilerini yüzde 61 doğruluk oranıyla tahmin edebildiği belirlendi.

Söz konusu araştırmada, yapay zekanın insan davranışlarını taklit ederek öğrenme becerisine sahip olduğu “derin öğrenme yönteminden” faydalanıldığı aktarıldı.

Araştırmanın raporları, “Scientific Reports”da yayımlandı.