Yabancı kiracılar fiyatlardan şikayetçi

Rusya-Ukrayna savaşının ardından yaşanan göçle beraber özellikle sahil bölgelerindeki yükselen kira bedelleri yabancı kiracıların tepkisini çekmişti. Yabancı kiracıların kiralarını ödemeden ülkeden ayrıldıklarına dair haberlere ilişkin Arel Medya, Konyaaltı ilçesindeki Liman Emlak ve Gayrimenkul ile konuştu.

Pandemi krizinin ardından konut sıkıntısı yaşanan Antalya’da, Rusya-Ukrayna savaşının ardından yaşanan göçle birlikte özellikle sahil bölgelerindeki kira bedelleri fazlasıyla yükseldi. 2-3 bin olan ev kiraları 20 ile 30 bin TL arasında değişen fiyatlara ulaştı. Başta yerleşik yaşayan yabancılar, gelen yabancılara fahiş fiyatlardan ya evlerini kiraya verdi ya da aracılık yapıp başka evleri tutmalarını sağladı. Birkaç ay önce çok büyük getirisi olan bu kiralama işinin son günlerde ise mağduriyet oluşturmaya başladığı belirtildi. Olması gerekenin 10-20 katı yüksek fiyattan ev kiraladıklarını öğrenen yabancıların indirim beklentisi içine girdiği öğrenildi.

 

İHA’nın haberine göre Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı İsmail Çağlar İsmail Çağlar, Antalya’da son dönemlerde bir bilgi kirliliğinin yaşlandığının altını çizdi. Pandemi döneminde Antalya’da inşaatların durma noktasına gelmesine rağmen kente tüm dünyada göçlerin devam ettiğini belirten Çağlar, “Dünyada ve Türkiye’de birçok ilden kentimize göç var. Fiyatların başlıca artmasının sebebi arz ve taleptir. Ama maalesef konut yapacak yerlerin azalması, bunun yanında Rusya – Ukrayna savaşından sonra oradaki insanlar Antalya’ya geldi. Buraya yerleştiler ve zenginleri birden fazla ev satın aldı. Aldıkları evleri kendi dilinden, dininden, ırkından insanlara fahiş fiyatlara kiraya verdiler. Bunun sonucunda fiyatlar arttı. Bunu gören Türk vatandaşları da ‘Benim ev neden 2 bin TL, onunki niye 30 bin TL’ diyerek fiyatları arttırdılar” dedi.

 

Arel Medya olarak Antalya’nın en çok tercih edilen bölgelerinden biri olan Konyaaltı ilçesindeki Liman Emlak ve Gayrimenkul ile konuştuğumuzda ise “Yabancı uyruklu kiracılar ilk geldiğinde fırsatçı ev sahipleri yüzünden fahiş fiyatlı kiralardan şikayetçiydiler. Şunu söyleyebilirim ki Konyaaltı, Antalya’da yabancıların en fazla oturum yaptığı yer. Burada fiyatlar olması gereken halinde. İlk göç dalgasında fiyatlar çok yüksekti fakat bu tamamen ev sahibi ve oturum alan kişi arasında. Çoğu kişi ev sahibi ile mahkemelik olup kendi ülkesinde sorun yaşamak istemediği için çatışmaya girmiyor. Pandemi ve göç birleşince senenin başında çok yüksek konut fiyatları vardı ama şu an fahiş fiyatlar söz konusu değil” açıklamalarında bulundu.