18 Eki WMO’dan ciddi uyarı: ‘Kalp krizine bağlı ölüm riski çoğalabilir’
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) “Dikkatlerin çoğu gündüz maksimum sıcaklıklara odaklanırken, özellikle savunmasız nüfus için en büyük sağlık riski gece sıcaklıklarından kaynaklanıyor” dedi.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) yaptığı açıklamada, kuzey yarım küreyi saran sıcak hava dalgasının bu hafta yoğunlaşarak gece sıcaklıklarının yükselmesine ve kalp krizine bağlı ölüm riskinin artmasına neden olabileceğini söyledi.
Sıcak hava dalgasının henüz ilk aşamalarında olduğunu ve Kuzey Amerika, Asya, Kuzey Afrika ve Akdeniz’deki sıcaklıkların sıcak hava dalgası yoğunlaştıkça bu haftadan itibaren uzun bir süre boyunca 40 Santigrat’ın (104 Fahrenheit) üzerinde olmasını tahmin ettiğini açıkladı.
WMO Kıdemli Isı Danışmanı John Nairn’in yaptığı açıklamada, “Gece saatlerinde tekrarlanan yüksek sıcaklıklar insan sağlığı için özellikle tehlikelidir, çünkü vücut sürekli ısıdan kurtulamaz. Bu da kalp krizine bağlı ölüm vakalarının artmasına neden olur.” dedi.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’ndan (IFRC) Panu Saaristo, bebekler, yaşlılar ve kronik sağlık sorunları olan kişilerin özellikle risk altında olduğunu söyledi.
Uzmanlara göre, dünyanın en iyi erken uyarı sistemlerinin çoğuna sahip olmasına rağmen, geçen yıl yaşanan sıcak hava dalgalarında 60 binden fazla Avrupalı’nın öldüğü düşünülüyor.
WMO’ya göre, bir önceki Avrupa rekoru Ağustos 2021’de Sicilya’da ulaşılan 48,8 Santigrat ve dünya rekoru, Temmuz 1913’te California, Death Valley’de kaydedilen 56,7 Santigrat oldu. WMO, önümüzdeki günlerde yeni rekorların mümkün olduğunu aktardı.
Mevcut sıcak hava dalgasının iklim değişikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorulduğunda WMO’dan Nairn, yavaş hareket eden hava sistemlerini “olağandışı” olarak nitelendirirken, geçmişteki normal hava sistemlerimizle benzerlik göstermediğini söyledi