WhatsApp ve benzeri mesajlaşma uygulamalarının polis tarafından denetlenmesi Avusturya’nın gündeminde

 

Avusturya’nın İçişleri Bakanı Gerhard Karner, WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının denetlenmesi konusunda güvenlik güçlerinin yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti.

 

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının denetlenmesi hususunda emniyet güçlerinin yeterli donanıma sahip olmadığını belirterek, genel bir denetimden ziyade tehlike arz eden unsurların önlenmesi için polisin bu alanda gerekli yetki ve yeterliliğe sahip olması gerektiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Karner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ülke istihbaratının söz konusu uygulamalar karşısında yeterli bilgisinin olmadığını, bu nedenle WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının denetlenemediğini söyledi.

Karner, yaygın kullanılan uygulamalara yönelik  bir denetlemenin söz konusu olmadığını belirterek, “(Denetleme) varlığından şüphe duyulmayan bireysel tehditleri devre dışı bırakmakla ilgili. Polisin bunu yapmak için uygun yetkilere ve yeterliliklere ihtiyacı var.” dedi.

Bu arada iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi Karner’in önerisine karşı çıktı.

Anayasa Mahkemesi de iktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partili (ÖVP) İçişleri Bakanlığının söz konusu uygulamaların denetlenmesine karşı çıktığını bildirdi.