Webb teleskobu evrendeki en eski galaksiyi buldu

James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki en eski galaksiyi buldu. Galaksinin 13.8 milyar önce meydana gelen Büyük Patlama’dan sadece 300 milyon yıl sonra oluştuğu ifade edildi.

GLASS-z13 adı verilen yıldız topluluğu, Büyük Patlama’dan sadece 300 milyon yıl sonrasına dayanıyor. Bu, Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve GN-Z11 olarak bilinen daha önceki en eski galaksinin yaşıyla 100 milyon yıl fark olduğu anlamına geliyor. ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden araştırmacılar da GLASS-z11 adı verilen ikinci bir yıldız kümesi keşfetti.

Her iki galaksi de 1 milyar güneşe eşdeğer kütleye sahip. Ekip, bu kütlenin 500 milyon yaşındaki bir galaksiden bekleyecekleri bir şey olduğunu öne sürüyor. Bu da yıldızların bilim insanlarının düşündüğünden bile daha erken oluştuğuna işaret edebilir. Ayrıca bu galaksiler 100 bin ışık yılı çapındaki kendi Samanyolu’muza kıyasla nispeten küçükler: GLASS-z13 yaklaşık 1600 ışık yılı, GLASS-z11 ise 2 bin 300 ışık yılı genişliğinde. Üniversitenin astronomi bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan Rohan Naidu, New Scientist’e “Son derece uzak galaksiler için çok ikna edici iki aday bulduk” diye konuştu.

“Eğer bu galaksiler düşündüğümüz uzaklıktaysa, evren bu noktada sadece birkaç yüz milyon yaşında.”

James Webb Uzay Teleskobu daha da uzağa bakıp sadece 200 milyon yıllık galaksileri keşfedebilecek ve araştırmacıların internette yayımlanan bulgularında söylediği gibi bu, “JWST’nin evrenin şafağının haritasını çıkarma görevini yerine getirmede hayati bir adım” olabilir.