Van’daki Zernek Barajı bataklık oldu

Van, Hoşap Çayı üzerindeki Zernek Barajı’ndaki aktif doluluk oranı, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle bugüne kadarki en düşük seviyeye geriledi.

Kentteki balıkçılığın önemli merkezlerinden biri olan Gürpınar’da bulunan barajın kullanılabilir su oranı, bu yıl yüzde 0,15’e kadar düştü.

 

Kentte çiftlik balıkçılığının merkezlerinden olan ve bölgedeki tarımsal arazilerin sulanmasında da önem taşıyan 105 milyon metreküp su kapasiteli Zernek Barajı’nda su miktarı 17 milyon 700 bin metreküpe, kullanılabilir su miktarı ise yüzde 0,15’e kadar düştü.

 

Barajda su seviyesinin tahliye kapaklarının biraz üzerinde olduğu gözlendi. Barajın doluluk oranı, geçen yıl aynı dönemlerde yüzde 30 seviyesindeydi.

 

Van için enerji üretimi, içme suyu ve tarımsal sulamada büyük önem taşıyan dört barajdan biri Zernek.

 

Diğer üç baraj; Koçköprü, Morgedik ve Sarımemet barajları da tıpkı Zernek gibi, son aylarda artan sıcaklıklar ve aşırı buharlaşma nedeniyle gözle görülür bir şekilde kurudu.

 

“Kapakları kapatacağız”

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, kent genelindeki barajların neredeyse hepsinde su seviyesinin azalmasıyla ilgili sorun yaşadıklarını söyledi.

 

Kullanılabilir su açısından aktif olarak faaliyet gösteren dört barajdaki doluluk oranının ortalama yüzde 10’un altına düştüğünü anlatan Şahna şöyle dedi:

“Muhtemelen su verdiğimiz şeker pancarı ve mısır tarlalarının bulunduğu bölgelerin haricindeki yerlerde 15 Ekim’den itibaren barajlarda kapakları kapatacağız. Gelecek yıla hazırlık yapacağız. Tek temennimiz gelecek yılın bol yağış alması.

“Şu anda aktif doluluk oranı sıfır noktasına yaklaşmış olan Zernek Barajı’ndaki durum, barajda suyun bittiği anlamına gelmiyor ancak vatandaşa su verilmeyecek konuma geldik. Kalan su sadece balık yetiştiriciliğinde kullanılıyor. Bölgemiz küresel kuraklıktan ciddi şekilde etkileniyor. Çiftçilerimizin daha az su isteyen bitkileri yetiştirmelerini bekliyoruz.”

 

“Bizi çok daha zorlu süreçler bekliyor”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş ise kuraklık nedeniyle son üç yıldır barajlarda toplu balık ölümleriyle karşılaştıklarını söyledi.

 

Akkuş, şöyle devam etti:

“Yaz aylarında akarsular kuruma noktasına geliyor. DSİ hemen olaya müdahale ederek barajdan su takviyesinde bulunuyor. İlerleyen yıllarda eğer barajlarda su olmazsa maalesef göç zamanı Deliçay ve Zilan Çayı’na girecek balıklar çok ciddi sorun yaşayacak ve toplu balık ölümleri göreceğiz. Dolayısıyla gelecek yıllarda bizi çok daha zorlu süreçler bekliyor. Umut ediyoruz ki havza yağış alır ve barajlar tamamen dolar.”

 

“Sandallarımız çamur içinde kaldı”

Zernek Barajı’nda balıkçılık yapan Bülent Doğal ise kayık ve sandallarının çamura bulandığını söyleyerek şöyle dedi:

“Burada yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yapıyorum. İlk kez barajdaki suyun bu kadar çekildiğini görüyoruz. Bu yaz yağış olmadı ve kurak geçti. Böyle devam ederse balık avlayamaz hale geleceğiz. Kayıklarımız, sandallarımız çamur içinde kaldı. Her yer bataklık oldu, suya inemiyoruz. Baraj perişan halde, tek dileğimiz, umudumuz yağışların olması.”

 

bianet