Vaatler iklim krizine çözüm olmuyor

Yeni bir rapora göre, ülkelerin Paris Anlaşması kapsamında küresel ısınmayla mücadeleye yönelik son vaatleri sıcaklıklardaki artışı önlemek için yetersiz.

“NDC’lerin Durumu: 2022” başlıklı raporda, geçtiğimiz yıl Eylül ayına kadar verilen taahhütlerin, küresel seragazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2019 seviyelerine göre yalnızca %7 azaltacağı belirtildi. Rapor, Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yayımlandı.

 

Rapora göre ülkeler, sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hedefi ile uyumlu bir yolda ilerlemek adına taahhütlerini yaklaşık altı kat veya en az % 43 oranında güçlendirmeli. WRI’nin kıdemli bir üyesi ve raporun yazarı olan Taryn Fransen’a göre hükümetler taahhütler konusunda yerinde sayıyor. COVID-19 salgını ve ekonomik sıkıntıların, ülkelerin 2021’den bu yana NDC’lerini güçlendirme isteklerini çoğunlukla sınırlamış olabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Mevcut NDC’ler, 2015’teki ilk NDC’lere kıyasla emisyonları 5,5 gigaton azaltmayı öneriyor ki bu, neredeyse ABD’nin yıllık emisyonlarını ortadan kaldırmaya eşit. Ancak bu yeterli gelmiyor. Fransen, “İyi tarafından bakarsak, Avustralya ve Endonezya bu yıl NDC’lerini güçlendirdi. Bu bize biraz ilerleme sağladı ama ötesinde pek de bir şey olmadı” dedi. Raporda, “2016’dan bugüne iyileşme hızı böyle devam ederse, dünya tüm hedeflerini kaçıracak” denildi.

 

Önümüzdeki ay Mısır’da yapılacak olan bu yılki küresel iklim müzakerelerinin odak noktalarından biri, metan emisyonlarının azaltılması olacak. WRI geçen yıl başlatılan Küresel Metan Taahhüdü’nü imzalayan 119 ülkeden sadece 15’inin NDC’lerinde belirli ve nicel bir metan azaltma hedefi içerdiğini tespit etti.

 

Fransen, enerji geçişinin inşası ve hava kirliliğinin azaltılması gibi emisyonları azaltmanın ekonomik ve sağlık yararlarının, daha güçlü kesintilere ivme kazandırmaya yardımcı olabileceğini söyledi.