Uzay aracı asteroide çarpacak

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Dart misyonu kapsamında fırlattığı uzay aracı Dimorphos adlı bir asteroide çarpacak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), büyük ölçekli bir asteroidin Dünya’ya çarpmasını engellemenin zorluklarını tespit etmeyi hedefleyen Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Dart) kapsamında fırlattığı uzay aracı önümüzdeki saatlerde Dimorphos adlı bir asteroide çarpacak. Kasım 2021’de fırlatılan uzay aracının, asteroide çarparak yörüngesini değiştirmeye çalışması planlanıyor.

 

NASA, Dünya’dan 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos asteroidinin Dünya için herhangi bir tehlike oluşturmadığını ve bu denemenin asteroidi Dünya’ya doğru yönlendirmeyeceğini belirtti. Çarpma anının Doğu yaz saatine göre 19.14’te, Türkiye saatine göreyse 02.14’te olması bekleniyor.

 

Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Dart), 160 metre çapındaki Dimorphos’a saatte 20 bin kilometre hızla çarpacak. Dimorphos’un daha büyük olan, 780 metre çapındaki Didymos asteroidinin etrafındaki yörüngesinde çok ufak bir değişiklik olacak. Bu küçük değişiklikle cismin Dünya’ya çarpma tehlikesi ortadan kalkması bekleniyor.

 

Dart misyonunu yürüten John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan Dr. Nancy Chabot, “Dart, bir asteroide cisim çarparak yapılan ilk gezegen savunma denemesi. Gerçekte böyle bir işlem yapılacak olsa asteroidin tehlike yaratmaya başladığı andan uzun bir süre önce yapılabilir ve asteroidlerin yörüngesinde ufak değişiklikler elde edilebilir” dedi.