Usta yönetmenden emeklilik açıklaması: 60 yıllık kariyere veda

Usta yönetmen Ken Loach, emeklilik kararı aldığını doğruladı. Loach, son filmi olan Umudunu Kaybetme’nin (The Old Oak) ABD’de gösterime girmesinden önce açıklama yaparak 60 yılı aşkın kariyerinin ardından sinemayı bıraktığını söyledi.

Kerkenez (Kes), Özgürlük Rüzgarı (The Wind That Shakes the Barley), Ülke Ve Özgürlük (Land And Freedom), Benim Adım Joe (My Name Is Joe) ve Ben, Daniel Blake (I, Daniel Blake) gibi filmlerin iki Altın Palmiyeli yönetmeni, daha önce de emekli olduğunu açıklamıştı. Jonathan Glazer’ın Oscar’da tartışma yaratan Gazze konuşmasına da destek verdi.

Loach, geçen yıl Umudunu Kaybetme’nin gösterileceği Cannes Film Festivali öncesinde bunun son filmi olacağını söylediğinde yönetmenin geri döneceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak aradan 10 ay geçti ve 87 yaşındaki Loach yeniden kamera arkasına dönmedi.

“Yolun sonuna ulaştım”

Britanyalı yönetmen, “Sanırım, sağlık açısından, tekrar setlerde dolaşma fikri muhtemelen çok uzak bir adım” diye açıkladı.

Sadece kesinlikle yapmak zorunda olduğunuzda durursunuz ve ben yolun sonuna ulaştım.

“Yalnızca geleceği düşünmeye ve nostaljik olmamaya çalışıyorum” diyen sinemacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Film yapmamak, filmlerle, öğrencilerle ve filmler hakkında yazan insanlarla olan bağımın hiçbir şekilde sona ereceği anlamına gelmiyor. Şanslıydım, iş yapmaya benzeyen ama aynı konsantrasyon ve seyahat seviyesinde olmayan pek çok şey yapma imkanı var.

Glazer’a destek: “Ona büyük saygı duyuyorum”

Loach, Jonathan Glazer’ın İlgi Alanı (The Zone of Interest) için yaptığı Oscar kabul konuşmasında Gazze konusunu gündeme getirmesine “büyük saygı” duyduğunu da söyledi.

Yönetmenin yaptığı şeyin “çok cesurca” olduğunu dile getiren Loach, Variety’ye verdiği röportada “Eminim ki olası sonuçların farkındaydı” diyerek ekledi:

Bu da onu daha da cesur yapıyor, bu yüzden ona ve işine büyük saygı duyuyorum.

 

Independent Türkçe