Üç kıtada aşırı yağış can kaybını getirdi

Pakistan, Sudan ve Nijer’de devam eden aşırı yağış ve sellerde can kayıpları artarken ABD’nin kuzeydoğu Teksas, Louisiana, Arkansas, New Mexico ve Arizona eyaletleri için aşırı yağış uyarısı yapıldı.

Güney Asya ülkesi Pakistan’da 14 Haziran’dan bu yana devam eden muson yağmurları ve oluşan sellerde bugün (23 Ağustos) itibariyle 777 kişi hayatını kaybetti. Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA) verilerine göre, şiddetli yağışlar sebebiyle oluşan sellerden 1,8 milyon kişi etkilendi.

 

Ülkenin Belucistan, Pencap ve Sindh eyaletlerinin kırsal bölgelerinde yardım ve tıbbi müdahale kampları kuruldu. Oluşturulan yardım kamplarında mevcut durumda 317 bin 678 kişi yaşamını sürdürüyor. Ülke genelinde yıkılan köprüler ve sular altında kalan yolların yanı sıra 60 binin üzerinde ev hasar gördü.

 

Sudan

Son dönemde aşırı yağış ve sellerin etkili olduğu Afrika ülkesi Sudan’da da yaşamını yitirenlerin sayısı 83’e yükseldi. Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığı Teknik Birimi Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ebulbişr, yaptığı açıklamada, Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği büyük Rönesans (Hedasi) Barajı inşaatı ile Sudan’daki sağanaklar ve sel arasında hiçbir bağlantı olmadığını belirtti.

 

Sellerin etkili olduğu Nil Nehri, Cezire, Beyaz Nil, Batı Kurdufan, Güney Darfur ve Kesele eyaletlerinde daha önce de olağanüstü hal ilan edilmişti.

 

Ülkenin orta kesimlerindeki Cezire eyaletine bağlı Menagil ise sellerdeki ölümler ve maddi kayıplar nedeniyle “afet bölgesi” ilan edilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Ofisi, ülkedeki şiddetli yağışlardan 136 bin kişinin etkilendiğini açıklamıştı.

 

Nijer

Nijer Haber Ajansı’nın aktardığına göre, bir diğer Afrika ülkesi Nijer’de Temmuz ayının ilk günlerinden bu yana devam eden aşırı yağış, su baskını ve sellerde 52 kişi yaşamını yitirmiş durumda. Buna göre, 9 bin 997 hanede 85 bin 690 kişinin selden etkilendiği ülkede 63 kişi de yağış ve sellerde yaralandı.

 

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi verilerine göre, Nijer’de 2021’de meydana gelen sellerden 250 bin kişi etkilenmiş, 77 kişi yaşamını yitirmişti.

 

ABD

Öte yandan, ABD’deki meteorologlar da 13 milyondan fazla kişinin yaşadığı Kuzeydoğu Teksas, Louisiana, Arkansas, New Mexico ve Arizona eyaletleri için aşırı yağış ve sel uyarısında bulundu. Söz konusu uyarı, ülkenin güney ve güneybatı bölgelerini 20-21 Ağustos tarihlerinde etkisi altına alan şiddetli yağışların ardından geldi.

 

The Guardian’ın aktardığına göre, hafta sonu yaşanan yağışlar sebebiyle kuzeydoğu Teksas’ta araçlar sular altında kalırken aşırı yağışlar sebebiyle yükselen sular Arizona eyaletinde de etkili olmuştu. Uzun süredir kuraklık yaşayan Dallas-Fort Worth bölgesinde dün yağan yağmur, sokakların sular altında kalmasına sebep oldu. Araçların sular altında kaldığı bölgede ev ve işyerlerini de su bastı.

 

Washington Post gazetesinin haberine göre, bundan önce en son 9 Ağustos’ta yağmur alan Dallas’a bu tarihten önceki 67 gün boyunca hiç yağmur düşmemişti. Arizona dahil ülkenin batısındaki eyaletler de halihazırda kuraklık şartlarıyla başa çıkmaya çalışıyor.