Tuz Gölü’ndeki flamingolar bu sene susuz kalmayacak

Önemli kuş alanı statülerine sahip olan Tuz Gölü’nün suyunun tarım arazilerine yönlendirilmesi ve kuraklık yüzünden içinde yaşayan flamingolar ölmüştü. Bu sene yapılan acil çağrıyla çalışmalara başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Tek bir yavruyu bile kaybetmemek için var gücümüzle çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Tuz Gölü’ndeki flamingo yavruları için Gölyazı Mahallesi’nden 4 kilometrelik boru hattı döşenerek kesintisiz su aktarımına başlandı. Tuz Gölü’nü besleyen kaynaklarının tarım arazilerine yönlendirilmesiyle birlikte gölde susuz kalan flamingolar için çözüm bulundu. Gölyazı Mahallesi’nden göle kadar 4 kilometrelik boru hattı döşenerek kesintisiz su aktarımına başlandı.

 

Haberi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum verdi. Kurum, yaptığı açıklamda Tuz Gölü’nde bulunan flamingolara tankerlerle su taşıdıklarını belirterek, “Kalıcı bir çözüm için adım attık. Gölyazı Mahallesi’nden, 4 kilometrelik bir boru hattı döşeyerek kuşların kreş alanına kesintisiz su aktarımına başladık. Yaptığımız çalışmalarla tek bir yavruyu bile kaybetmemek için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

 

Geçen sene 5 binin üzerinde flamingo ölmüştü

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte Tuz Gölü’nü besleyen su kaynakları tarım arazilerine yönlendiriliyor ya da önleri baraj ve bentlerle kesiliyor. Bu durum da flamingoların göç yolu üzerinde olan ve kuluçkaladıkları Tuz Gölü’nde susuzluk yaratıyor. Susuzluk nedeniyle 2021’de 5 bin yavrunun öldüğü tahmin ediliyor. Bu yıl yine kuraklıkla karşı karşıya kalan Tuz Gölü’nde flamingolar için acil çağrı yapılmıştı. Dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü aynı zamanda 1. Derecede Doğal Sit Alanı, Önemli Bitki Alanı, Önemli Doğa Alanı, Önemli Kuş Alanı statülerine sahip.

 

Tuz Gölü’nde flamingolar

Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için kapalı göl olma özelliğini taşıyor. Kuşların göç yolu üzerinde olmasından dolayı birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor.

 

Her yıl 20 bin ila 22 bin arasında flamingonun konakladığı Tuz Gölü, yöre halkı tarafından flamingo cenneti olarak da adlandırılıyor.

 

Gölde konaklayan flamingolar kuluçka dönemini de burada geçiriyor. Sonbahar aylarından itibarinde de yavru flamingolarla birlikte sıcak ülkelere göç ediyor.

Etiketler
,