Temmuzda yağışlar yüzde 55 azaldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Temmuz 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerine göre Türkiye genelinde geçtiğimiz ay yağışlar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55 azaldı.

Geçen yıl temmuz ayında metrekareye 19 kilogram yağış düşerken bu sene aynı dönemdeki yağış miktarı ise metrekareye 8,5 kilogram oldu. 1991-2020 dönemini kapsayan  temmuz ayı yağış ortalaması ise metrekareye 15,6 kilogram. Temmuzda Türkiye genelinde ortalama yağışlı gün sayısı 3,1 gün olarak gerçekleşti. 1991-2020 dönemi yağışlı gün ortalaması 3,2 gün olarak hesaplandı. Yağışlar tüm bölgelerde normallere göre azalma gösterdi. En büyük düşüş yüzde 82 ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde oldu. İl bazında en az yağış metrekareye 0,1 kilogram ile Hatay’da kaydedildi.

 

İzmir, Muğla ve Şanlıurfa‘nın batı kesimleri ile Mardin, Elazığ, Şırnak, Batman, Gaziantep çevrelerinde ise temmuz boyunca yağış görülmedi. Yağışlar Ankara, Çankırı, Giresun, Balıkesir, Çanakkale çevreleri, Mersin ve Antalya’nın doğusu ile İstanbul’un batı kesimlerinde normallerine göre yüzde 100’den fazla arttı. Temmuz ayında Doğu Karadeniz sahil kesiminde 10 günün üzerinde yağış görülürken, il bazında en fazla yağış metrekareye 74,8 kilogramla Ordu’da gözlendi.

Ancak Ege, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin büyük bölümünde, Akdeniz Bölgesi‘nin doğu ve batı, İç Anadolu Bölgesi‘nin doğu kesimlerinde ve Kırklareli, Tekirdağ, Karaman ve Mersin çevrelerinde yüzde 80’den fazla düştü. Yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 3,2 gün olarak hesaplanırken, temmuzda Türkiye genelinde ortalama 3,1 gün olarak gerçekleşti.