Türkiye ‘modern kölelik’te dünyada beşinci, Avrupa’da birinci

Walk Free adlı insan hakları kuruluşunun Küresel Modern Kölelik Endeksi’nde Türkiye, dünyada beşinciliğe yükseldi.

Avustralya merkezli uluslararası insan hakları kuruluşu Walk Free’nin Küresel Kölelik Endeksi’nin raporu kuruluşun internet sitesinde yayınlandı. Raporda 2021’de 49,6 milyon kişinin, “modern köle” olarak yaşadığı, bu rakamın 2016’da 10 milyon olduğu anımsatıldı.

Türkiye dünyada beşinci, Avrupa’da birinci

Türkiye, Küresel Modern Kölelik Endeksi’nde dünyada beşinciliğe yükseldi. Kuruluşun 2018’de hazırladığı son raporda Türkiye 48. sırada yer alıyordu. Bu yıl, Türkiye’nin üzerinde yer alan ülkeler yalnızca Kuzey Kore, Eritre, Moritanya ve Suudi Arabistan oldu.

Türkiye, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde modern köleliğin en sık görüldüğü ülke oldu.

Türkiye’de 1,3 milyon modern köle var

Rapora göre, 1,3 milyon modern kölenin bulunduğu Türkiye, toplam modern köle sayısında da ilk 10’da yer alıyor.

Endekse göre, modern köleliğin en az olduğu ülkeler ise sırasıyla İsviçre, Norveç, Almanya, Hollanda ve İsveç oldu.

Walk Free’nin “modern kölelik” tanımı

Kuruluşun internet sitesinde modern kölelikle ilgili şu açıklama yer aldoı: “Modern kölelik birçok biçim alır ve birçok adla bilinir. Temel olarak kişinin tehdit, şiddet, zorlama ya da aldatma nedeniyle reddedemeyeceği ya da terk edemeyeceği sömürü durumlarını ifade eder.

Modern kölelik, zorla çalıştırmayı, zorla veya kölece evlendirmeyi, borç esaretini, zorla ticari cinsel sömürüyü, insan kaçakçılığını, kölelik benzeri uygulamaları ve çocukların satışını ve sömürüsünü içerir.

Her biçimiyle, bir kişinin özgürlüğünün – bir işi kabul etme veya reddetme özgürlüğünün, bir işverenden diğerine ayrılma özgürlüğünün veya kiminle, ne zaman ve kiminle evleneceğine karar verme özgürlüğünün – sömürmek, kişisel veya mali kazanç için ortadan kaldırılmasıdır.

Modern kölelik sessizlik içinde gelişir. Bu nedenle Küresel Kölelik Endeksi’ni oluşturduk. Endeks, 160 ülke için üç temel soruyu yanıtlıyor: kaç kişi modern kölelikte yaşıyor, insanları savunmasız kılan nedir ve hükümetler bu sorunu çözmek için ne yapıyor?”