“Turizmde kaybımız 10-15 milyar dolar olacak”

Türkiye’de kurdaki olağanüstü hareketlilik Türk lirasının değerini düşürürken, fiyatlarda da astronomik artışlar yaşanıyor. İnsanlarımızın alım gücündeki erime nedeniyle Türkiye’de tatil yapması ise hayal oldu. Yunanistan’ın Türklere özel “kapıda vize” uygulamasıyla birçok yurttaşımız adaların hayalini kurarken, bunun Türk turizmine maliyeti ise 10-15 milyar dolar.

Haber: Damla Bozkuş 

Ege denizinde plajları ile her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Yunanistan, Türk vatandaşlarına özel Yunan adalarına “kapıda vize” uygulamasını Mart 2024 itibariyle yürürlüğe sokuyor. Türkiye’de otellerde “tatil” yapmanın maliyetli olması nedeniyle Yunanistan’ın adalarını tercih etmesi ise Türkiye’ye 15 milyar dolara mal olacak.

“Tatilin tüm belirleyicisi çocuk”

Çocuklu ailenin “pahalılık” nedeniyle yurt dışında tatil yapmasının “olanaksız” hale geldiğini söyleyen Swandor Hotel & Resort Dijital Pazarlama Müdürü Bahadır Atalay, “Özellikle çocuklu aileler, Türkiye dışında bir yere gitmeleri gerçekten çok zor. Antalya dışında bu durum genellikle şöyle oluyor, tatilin tüm belirleyicisi çocuk. Aileler daha rahat edebilecekleri yerler tercih ediyorlar. Bu sebeple 5 yıldızlı resortlar tercih ediliyor. Aileler çocuklarını, kulüplere bırakıp tatilin keyfini çıkarıyorlar. Bu sebeple çocuklu ailelerin Yunan adalarını tercih edeceğini öngörmüyorum. Bunun dışında normal çiftler ve tek gezginler, çoğunlukla Yunan adalarına gideceklerdir. Özellikle İzmir, Muğla, Uşak, Balıkesir, İstanbul’da bulunan kesim Yunan adalarına gidecektir; çünkü Yunan adalarında sadece tatilin yanı sıra, geçmişten bugüne aktarılan zengin doğal ve kültürel güzellikler de insanların ilgisini çekiyor. Diğer önemli bir nokta ise Yunanistan’ın Türkiye’ye daha ucuz kalması” dedi.

Türklerin tatilde Yunanistan’ı tercih etmeleri, rekabet gücünü yüzde 15-20 düzeylerinde etkileyeceğini, bunu Türkiye’nin yaklaşık 10-15 milyar dolarlık kayıp yaşayacağını belirten Atalay, Türk tatilcileri çekmek için iki çocuğu ücretsiz ağırlayacaklarını, hatta çocuk misafir etme yaşını 11 yaştan 13 yaşa çıkarttıklarını söyledi.

“İnsanlar birikimlerini tatil için harcıyor”

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle arabalarını yenileyemediğini, beyaz eşya alamadığını bu nedenle var olan birikimlerini “tatil” için harcadıklarını vurgulayan Atalay, “İnsanların 2024 yazında tatil yapma oranları artacak. Nedeni ise; Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşlarının krediye erişim imkânı düşük ya da yok. Taksitlendirmede de sınırlar olduğu için birçok insanın elinde birikmiş bir para var. Beyaz eşya alamıyor, araba yenileyemiyor, ev yatırımı yapamıyor. Birikmiş parayı da harcamak istiyor. Sonuç olarak insanlarımız stresli bir yaşam geçiriyor. Şu anda insanlar o sebeple, birikimlerini tatile harcıyorlar. Verilere baktığımızda, otelde ağırladığımız Türk misafir oranımız geçen yıla göre daha yüksek, özellikle bayramda. Normal sezonda hemen hemen hiç rezervasyonumuz olmazken (bayramdan 1 ay önce) şu an Türk misafirler 300’e varan rezervasyon yaptırmış durumda. Bu oran Antalya’da yüzde 10’lardan yüzde 20’lere çıkmış durumda. Eğer ekonomi bu şekilde devam ederse, her sene tatile çıkan Türkler, iki senede bir tatile çıkmaya başlayacak” şeklinde konuştu.