Tüm İletişim Cihazları Yasaklandı

Reuters’a konuşan bir güvenlik yetkilisi, İran Devrim Muhafızlarının Lübnan’da yaşanan patlamaların ardından tüm iletişim cihazlarını yasakladığını söyledi. Yetkili İran’ın nükleer ve füze sahalarında da güvenliği artırıldığını belirtti.

Reuters’a konuşan iki üst düzey İranlı güvenlik yetkilisine göre İran’ın seçkin Devrim Muhafızları Ordusu, Lübnan’daki Hizbullah müttefikleri tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazı ve telsizin geçen hafta ölümcül saldırılarda patlamasının ardından tüm üyelerine her türlü iletişim cihazını kullanmayı bırakma talimatı verdi. Güvenlik yetkililerinden biri, Devrim Muhafızları’nın sadece iletişim ekipmanlarını değil tüm cihazları incelemek üzere geniş çaplı bir operasyon yürüttüğünü söyledi. Yetkili, bu cihazların çoğunun ya ev yapımı olduğunu ya da Çin ve Rusya’dan ithal edildiğini söyledi.

Personel de soruşturuluyor

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, İran’ın İsrail’den maaş alan İranlılar da dahil olmak üzere İsrail ajanlarının sızmasından endişe duyduğunu ve Devrim Muhafızları’nın orta ve üst düzey üyelerini hedef alan kapsamlı bir personel soruşturmasının başlatıldığını sözlerine ekledi. Güvenlik yetkilisi, “Bu, hem İran’daki hem de yurtdışındaki banka hesaplarının yanı sıra kendilerinin ve ailelerinin seyahat geçmişlerinin incelenmesini de içeriyor” dedi.

Koordineli bir saldırıyla geçen hafta salı günü çağrı cihazları Hizbullah’ın kalelerinde patlatıldı. Çarşamba günü ise yüzlerce Hizbullah telsizi patladı. Saldırılarda 39 kişi öldü ve 3 binden fazla kişi yaralandı. Lübnan ve Hizbullah saldırıların arkasında İsrail’in olduğunu söylüyor. İsrail saldırılarla ilgisi olduğunu ne reddetti ne de doğruladı.

İranlı yetkililer endişeli

Güvenlik yetkilisi 190 bin kişiden oluşan Devrim Muhafızları Ordusu’nun nasıl iletişim kurduğuna dair ayrıntı vermekten kaçındı ancak “Şimdilik mesajlaşma sistemlerinde uçtan uca şifreleme kullanıyoruz” dedi. Aynı yetkiliye göre, İran’ın yönetici kurumları arasında yaygın bir endişe var. DMO yetkilileri teknik değerlendirme için Hizbullah’la temasa geçti ve patlatılan cihazların birkaç örneği İranlı uzmanlar tarafından incelenmek üzere Tahran’a gönderildi.

Bir başka İranlı yetkili de ülkenin temel kaygısının ülkenin nükleer ve füze tesislerinin, özellikle de yeraltındakilerin korunması olduğunu söyledi. İranlı yetkililer İsrail’in 2023 yılında İran’ın füze programını sabote etme girişiminin ardından artırılan önlemlere atıfta bulunarak “Ancak geçen yıldan bu yana bu tesislerdeki güvenlik önlemleri önemli ölçüde artırıldı” dedi.

Oksijen