Toyota’nın yeni bataryası, benzinli araçları tarihe karıştırabilir

Otomotiv sektörü elektrikli otomobiller için yeni yatırımlar yapmaya devam ediyor. 2027 için planlarını duyuran Toyota ise yeni batarya teknolojisi ile yeni bir döneme girileceğinin sinyallerini verirken elektrikli araçlarda menzillerin 1200 kilometreleri bulabileceğini açıkladı.

Elektrikli araçlarda menzil, marka ve modele göre 150 kilometre ile 600 kilometre arasında değişiyor. Aslında bu durum, marka ve modelden daha çok araçta kullanılan bataryanın kapasitesiyle alakalı.

Toyota, lityum-iyon pillerde yaptığı çalışmalarda bunların ömrünün artması ve daha kısa sürede şarj edilebilmesi için yeni teknolojinin 2026’da uygulamaya konacağını açıkladı. Böylelikle bu piller sayesinde menzil, 1000 kilometreye çıkacak.

Öte yandan katı elektrolit kullanan katı hal bataryalarında da büyük gelişmeler var. Böylelikle bu araçlar, tek bir şarjla 1200 kilometre gidebilme potansiyeline sahip olacak. Kalp pilleri ve akıllı saatler gibi ürünler için geliştirilen bu piller, lityum-iyon bataryadakilerle benzer bir yapıya sahip olmalarına rağmen şimdiye kadar böylesine dayanıklı hale getirilememişti.

Toyota, katı hal pilli teknolojili araçları 2027’de piyasaya çıkarabilir. Ayrıca şirket, daha uygun fiyatlı bir üretim sürecine odaklanmış durumda.

Elektrikli araçların, benzinlilere göre yarı fiyatına maliyetle çalıştığı biliniyor. Bu da bataryadaki gelişmelerle birlikte, elektrikli araçlara sahip olmanın daha uygun hale geleceği anlamına geliyor.

Devletlerin de destek verdiği bu araçların doğaya daha az zarar verdiği kabul ediliyor.