TEKNOFEST 2022’de Arel rüzgârı

Tarım alanında önemli ekonomik değer üreten TEKNOFEST 2022’de İstanbul Arel Üniversitesi rüzgârı esti. Samsun’da gerçekleşen festivalde SMARTECH’in takım kaptanı, İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve ArelPOTKAM Malzeme Teknolojileri Uzmanı Erdi Buluş, Türkiye 3’üncüsü oldu.

Bireylerin ve takımların tarımdaki problemlere yönelik çözümler oluşturmasını amaçlayan yarışmada, SMARTECH takım kaptanı, İstanbul Arel Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Öğretim Görevlisi ve ArelPOTKAM Malzeme Teknolojileri Uzmanı Erdi Buluş, “Yenilikçi Dokusuz Yüzeylerle Yeni Nesil ve Sürdürülebilir Bitki Islahı Malzemelerinin Geliştirimesi” projesiyle Türkiye üçüncüsü oldu.

 

Samsun Çarşamba Havalimanı’nda 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen TEKNOFEST 2022 Tarım Teknolojileri ve Tarımsal İnsansız Kara Aracı yarışmalarına 107 ülkeden 600 bin yarışmacı katıldı.

 

Yarışmada, İstanbul Arel Üniversitesi SMARTECH takım üyeleri Öğr. Gör. Erdi Buluş, Gülseren Sakarya Buluş, Ferdi Buluş; Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Sivri ve Doç. Dr. Mehmet Akkaş yarıştı. Üyeler, nanoteknoloji temelli projeleri ile üniversite ve üzeri her iki kategoride derece yaparak başarı elde etti.

 

 

“Yenilikçi ve Dokusuz Yüzeyler ile Yeni Nesil ve Sürdürülebilir Bitki Islahı Malzemelerinin Geliştirilmesi’’ isimli projesiyle yarışan Öğr. Gör. ve Takım Kaptanı Erdi Buluş, “Projemizde yerli ve milli cihaz üretimi gerçekleştirerek bitki ıslahında verimi arttıracak, bitkinin mikro iklimindeki ısıl düzenleme sağlayacak ve bitkiyi yağmur, rüzgâr ve kuş saldırıları gibi dış etkilerden koruyabilecek geri dönüşümlü polimerlerden üretilmiş sürdürülebilir dokusuz yüzey malzemeleri geliştirdik. İklim değişikliğinin yağmurun düzensiz yağmasına, bölgelerin toprak yapısına ve kalitesine olumsuz etkileri olmakta. Bundan sonra seralardaki üretim şekli, topraksız tarıma doğru yönelecektir. Bitkilerin rafların içindeki saksılarda sadece köklerinin olduğu; meyvelerinin ise ince, sık dokulu, yüksekte, üzüm bağlarındaki gibi yere değmeyecek şekilde, alt ve üstü bu fileler ile kaplanmış ve ürettiğimiz filelerin üzerine konulduğunu gözlemledik. Toprağa değmediği için meyveler sebzeler nemlenip çürümüyorlar ve az toprakla, hava alabilecek sık dokulu filelerle böceklenmeyen üretim oluşturabiliyoruz.  Bu sayede suyumuzun bize ve geleceğimiz çocuklarımıza kalmasını amaçladık” ifadelerini kullandı.

 

Buluş, “TEKNOFEST 2022’de üniversitemizi tanıtıcı çok güzel bir yarışma süreci gerçekleştirdik. Bakanlarımızdan, firma temsilcilerinden ve katılımcılardan büyük ilgi gördük. Derece ile de başarımızı taçlandırdığımız için çok mutluyuz. Bu süreçte destekleri için İstanbul Arel Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Özgür Gözükara’ya, Rektör Prof. Dr. A. Ercan Gegez’e, Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bahtişen Kavak’a, MYO yönetimine, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Ersin Paşa Kılıç ve bölüm hocalarına, ArelPOTKAM Merkez Müdürü Doç.Dr. Yeşim Müge Şahin’e, Dr. Öğr. Üyesi Alper Tezcan’a, Uzman Salih Asker’e, Uzman Kibar Aras’a, İstanbul Arel Üniversitesi yönetimi, çalışanlarına ve ailelerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

SMARTECH takımı ayrıca¸ İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlkyardım Kategorisi’nde bulunan “Çok Amaçlı Polimerik Membran Üretici Yerli Üretim Hava Püskürtücü Cihaz” projesini de ilk 10’da tamamladı.

 

SMARTECH takımının hazırladığı makale Putech&Composite dergisi Temmuz-Ağustos 2022 sayısında da yayınlandı.