Tek çare gölgede kalmak

Havaların ısınmasıyla beraber güneş kremlerine olan talep artmaya başladı. Fakat yeni sezon kremlerin fiyatları cep yakıyor. Geçen yıl 90 liradan satılan kremler 200 lira ila 250 lira arasında raflarda yerlerini aldı. Uzmanlar güneş kremlerinin pazarlama stratejisi olarak kasten yüksek fiyatlardan raflara konulduğunu ve sezona doğru “yüzde 50’ye varan indirim” uygulanacağını ifade etti.

Derleyen: Hakan Kulaksız

Yaz aylarına yaklaşırken güneş kremleri reyonlarda yerini almaya başladı. Markalı güneş kremlerinin fiyatları ise tüketicilerde şok etkisi yarattı. Tüketiciler bu duruma sosyal medyadan ses yükseltti.

Geçtiğimiz yıl aynı markanın kremi, ortalama 90 liradan satılıyorken yeni sezonda bu ürünler 200 ila 250 lira arasında değişiyor. Fiyatların bu denli yükselmesi ise akıllara kur kaynaklı artışı getirdi. Aynı ürünün hem İngiltere hem de Avrupa fiyatlarıyla karşılaştırıldığında; 200 ml’lik 50 faktör yeni sezon krem İngiltere’de ortalama 6.5 Pound’dan, Avrupa’da ortalama 10 Euro’dan satılıyor. Aynı ürünün Türkiye fiyatı ise 250 lira olarak reyonlarda satışa sunuluyor.

Kurdaki artış göz önüne alındığında, güneş kremi fiyatlarının ortalama yüzde 120’sinin kur kaynaklı olduğu ortaya çıkıyor. Uzmanlar aradaki uçurumun ise kozmetik zincirlerinin pazarlama stratejisinden kaynaklandığını, şişirilmiş fiyatların sezon yaklaşırken indirileceğini iddia ediyor.