“Tedbir alınmazsa ölümlü kazalara hazırlıklı olun”

Beşiktaş Kent Derneği Başkanı Aslan, kazaların başlıca sebebinin denetimsizlik olduğunu kaydettiklerini söyleyerek “Tedbir alınmazsa ölümlü kazalara hazırlıklı olun” dedi.

Son yıllarda yaygın kullanımıyla hemen herkesin aşina olduğu elektrikli scooterlar, kullanım kolaylığı ve çevre dostu olması nedeniyle günlük hayattaki yerini artırdı. Sokak ve caddelerde hatta trafikte bile kullanılan scooterler, ulaşım kolaylığının yanı sıra ciddi kazaları kaçınılmaz kılıyor. Beşiktaş Kent Derneği Başkanı Serdar Aslan, kazaların nedenini, denetimleri ve kaldırım işgallerini anlattı. Kazaların başlıca sebebinin denetimsizlik ve uygulama eksikliği olduğuna dikkat çeken Aslan, “Tedbir alınmazsa ölümlü kazalara hazırlıklı olun” dedi.

 

Scooterlar’ın (Tüygeç) rahat kullanılması için bir yol olmadığını kaydeden Aslan, “Ölen gençlerin sorumlusu ortaya belli bir kural koymayan, yolları yapmayan, hukuku getirmeyenlerdir” diyerek şöyle devam etti: “Çoğu zaman özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde çoğu zaman kaldırımda yürürken tüygeçlerle burun buruna geliyoruz. Bu araçların kullanıcıları kaldırımda gitmezse yoldan gidecek ama bu sefer kaza meydana gelecek. Bunların bir forma konulması gerekli. Güvenlik tedbiri olması gerekiyor. Alt yapı eksikliği var. Yol, işaretlemeler, navigasyonlara ve sürücülerin dikkatini çekecek uygulamalara ihtiyaç var. Bu araçları kullanmak için hesabınız olması yeterli. Yaş denetimi yok. Yaş tutsa da tutmasa da kullanabiliyorsunuz. Çünkü sistem denetlenmiyor. Tedbir alınmazsa ölümlü kazalara hazırlıklı olun. Seçmen olarak yerel yönetimlerde gelişmiş ülkelerdeki standartları görmek isterim ama göremiyoruz.”

 

En az 50 bin scooter

İstanbul’da en az 50 bin elektrikli scooter olduğunun altını çizen Aslan, “Ne kadar fiziksel denetim yaparsanız yapın bu eksik kalacak çünkü sayı oldukça fazla. İşleticiler kullandığı sistemle GPS’ten bu araçların nereye gittiğini takip ediyor. Bu sistem yerel yönetime de açık olmalı ve takip edilmeli. Kurala uyup uymadığını takip edecek sistem olmalı. Sistem olmadan bu araçları salarsanız bunu izlemeniz mümkün değil. Dijital izleme yapılmalı” diye konuştu.

 

İstanbul’da her köşe başında terkedilmiş scooterlara rastlamak mümkün. Aslan, kaldırımların yeni işgali sayılan ve gelişi güzel bırakılan scooterlar için park istasyonları yapılması gerektiğini vurguladı: “Kaldırım kamusal alandır. Kamusal alanların özgür olması gerekiyor. İşletici ‘işgaliyemi veriyorum’ diyor. O yüzden istediği yere bırakılıyor. Scooterlar için çoklu park istasyonu yapılmalı, kat kat parklandırma olmalı. Kullan bırak prensibi var. Parklanma noktası yoksa ‘bir direğe bağla, fotoğrafını çek bize gönder’ diyor sistem. Sürücü mecbur olunca, bırakacak yer olmayınca kaldırıma bırakacak. Kamusal alanın işgali anlamına geliyor, zaten kaldırımlar çok dar. Bu park istasyonlarının kent mimarisine uygun yapılması gerekiyor. İşleticilerin de fikrini almak gerekiyor. Yerel ve merkezi yönetim özel işletmecilerin birbirinden ayrı hareket etmemesi gerekiyor. Bir sisteme oturtulmalı, katılımcı anlayışla kurallar konulmalı.”

 

Neler yapmalı?

Elektrikli scooter, elektrikli bisiklet, elektrikli kaykay gibi tüm araçların aynı kategori başlığı altında ayrı ayrı sınıflandırmalarının yapılması gerekiyor.

Herhangi bir ehliyet zorunluluğu olmayan bu tip araçlara sınıflara göre ehliyet zorunluluğu getirilmeli. Araçlar kullanıcının yaşı, kullanma kabiliyeti, bilinci, hatta akıl sağlığının yerinde olduğuna bakılmaksızın herkesin her istediği anda ulaşıp kullanabileceği bir durumda.

Güzergâhları belirlenmiş, kavşak noktası arttırılmış alternatif yollar yapılmalı, yapılan yollarda uyulması gereken kuralları, ışık ve işaretleri düzenlenmeli.

Bu yollara ait haritaların takip edilebileceği web adresi, mobil uygulamalar ve bu yollara özel navigasyon cihazları hazırlanmalı.

Ana cadde, işlek bulvar, çarşı ve pazar bölgelerinde kullanım yasağı getirilmeli.

Sistemde plakaları tanımlanan özel ve paylaşımlı araçlar GPS sistemiyle takip edilmeli.

Takip sistemi EDS sistemine uyumlu hale getirilmeli.

 

Son 20 günde biri ölümlü üç kaza meydana geldi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde otomobil ile scooterın çarpışması sonucu kaza meydana geldi. Scooterı kullanan Burak Yıldız yaralandı.

İstanbul Şişli’de 23 yaşındaki Dilara Gül, scooter ile giderken otomobilin çarpmasıyla hayatını kaybetti. Otomobil sürücüsü, ‘taksirle öldürme’ suçundan tutuklandı.

Adana’da elektrikli scooterla yola çıkan 23 yaşındaki Hatice Şener, arkadan gelen aracın çarpması sonucu ağır yaralandı. Şener’in vücudunda kırıklar oluştu.

Antalya’da elektrikli scooterlara 2 kişi binenlere ve bisiklet yolunu kullanan motorlu araçlara ceza yazıldı. 2 saatlik uygulamada 22 kişiye toplam 8 bin 239 lira ceza uygulandı.

Etiketler
,