Tarihi Haydarpaşa Garı 2024 yılında hizmete açılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, tarihi Haydarpaşa Garı’nda restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “2010 yılında çıkan yangında hasar gören Gar 2024’te tamamen hazır hale getirilerek hizmete alınacak.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık himayesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Tarihi Haydarpaşa Garı’nda yürüttüğü restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Bakan Uraloğlu, tarihi Haydarpaşa Garı’nda sürdürülen restorasyon çalışmalarını ve bölgede bulunan Arkeopark alanını yerinde inceledi ve yetkililerden bilgi aldı.

Çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu, tarihi Haydarpaşa Garı’nda yürütülen restorasyon çalışmalarının titizlikle sürdüğünü belirterek, Türkiye’nin önemli tarihi kültür mirası olan Haydarpaşa Gar binasının restorasyon çalışmalarının iki etap halinde devam ettiğini söyledi.

Uraloğlu, en çok hasarın yaşandığı ve birinci etap olan tarihi garın çatı restorasyonun 3 yıl içinde aslına uygun şekilde restore edilerek tamamlandığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“İki kuleden oluşan çatı binası için 11 çelik çatı makası, orijinaline uygun olarak yeniden imal edilerek eski haline kavuşturuldu. Çıkan yangında zarar gören eski çelik makaslarla, tuğla duvarlar ve çatı ahşap malzemeleri de onarılarak koruma altına alındı. Yangında zarar gören, su ve ısı yalıtım uygulamaları yapılarak, bakır, kurşun ve arduvaz çatı üst örtü kaplamaları ve çatı olukları aslına uygun olarak yenilendi.”

Yangında zarar gören iç mekan restorasyonun tamamen aslına uygun olarak yapıldığının altını çizen Uraloğlu, yangının tahrip ettiği zemin kattaki yolcu bekleme salonunun alçı onarımının ve boya çeşitlerinin aslına uygun olarak yapıldığını da dile getirdi.

Uraloğlu, İstanbul’un tarihine ışık tutan Arkeopark alanında yapılan çalışmaları da inceleyerek bölgenin yerli ve yabancı turistler için çekim merkezi olacağına inandığının altını çizdi.