Tarih Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası sergisi açıldı

Sivas’ta, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın motiflerinin yer aldığı serginin açılışı gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Dünya Kültür Mirası Listesi”nde yer alan ve Avrupalı bazı bilim insanlarınca “Anadolu’nun El Hamrası” olarak adlandırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın motiflerinin yer aldığı sergi açıldı. Açılışa Sivas Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, Sivas Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aysel Şenlen ve çok sayıda kişi katıldı.

Sanayi Mektebi Müzesi’ndeki serginin açılışında konuşan Sivas Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aysel Şenlen, hayranlık uyandıran eser Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın, Türk İslam mimarisinin Anadolu topraklarında inşa edilmiş en nadir örneği olduğunu belirtti.

Caminin UNESCO tarafından 1985 yılında dünya miras alanı olarak tescillendiğini hatırlatan Şenlen, “Proje boyunca bu eşsiz eserden ilhamla enstitü atölyelerimizde tasarlanmış 113 eser ortaya konulmuştur. Bununla birlikte her projede olduğu gibi bu projede de akademik nitelikte bir yayın hazırladık. Araştırmacıların ve kültür meraklıların ilgisine sunduğumuz bu kitapta, eserin tarihçesi, sözlü kültürdeki yeri ve motiflerin anlamını içeren muhtelif yazılarla birlikte sergimizde göreceğiniz sanatsal eserlerin görselleri ve motifleri ile vektörel çizimleri yer almaktadır” dedi.

Sivas Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk ise serginin hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenleri tebrik etti. Konuşmaların ardından Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın motiflerinin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.