Suriye’de 3 kişi koleradan hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Yerleşik ve İnsani Yardım Koordinatörü İmran Rıza, Suriye’de devam eden kolera salgını hakkında yazılı bir açıklama yaparak “ciddi derecede endişe duyduğunu” kaydetti.

Suriye Sağlık Bakanlığı’nın, 15 doğrulanmış vaka ve bir ölümün ardından 10 Eylül’de Halep vilayetinde kolera salgını ilan ettiğini hatırlatan Rıza, 25 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında ülkede toplam 936 “şiddetli akut sulu ishal” vakası ve sekiz ölümün kayıtlara geçtiğini belirtti.

 

Açıklamaya göre, vakaların çoğu 676 vakanın görüldüğü Halep’te (yüzde 72,2) kayıtlara geçerken bunu 201 vaka (yüzde 21,5) ile Deyrizor, 17 vaka (yüzde 1,8) ile Rakka, 38 vaka (yüzde 4,1) ile Haseke, 2 vaka (yüzde 0,2) ile Hama ve 2 vaka (yüzde 0,2) ile Lazkiye izledi.

 

Konuyla ilgili sağlık yetkililerinin “hızlı değerlendirmelerine” de atıfta bulunan İmran Rıza, “enfeksiyonun kaynağının, Fırat nehrinden güvenli olmayan su içen ve tarım ürünlerini sulamak için kirlenmiş su kullanarak gıdaların da kirlenmesine yol açan kişiler olduğuna inanıldığını” söyledi.

 

BM’ye göre, kolera salgını, Suriye çapında ciddi su kıtlığının da bir göstergesi:

 

“Fırat Nehri’ndeki su seviyelerinin düşmesi, kuraklığa benzer şartlar ve doğal su altyapısından meydana gelen yıkımlar ile birlikte Suriye’nin halihazırda savunmasız olan nüfusunun çoğu güvenli olmayan su kaynaklarına güveniyor, bu da özellikle çocuklar arasında su kaynaklı hastalıkları beraberinde getirebiliyor.”

Etiketler
, ,