Suç ve Ceza Film Festivali başlıyor

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali 18 Kasım’da başlayacak festivalde yarışacak filmler belli oldu. Açılışı Şilili yönetmen Patricio Guzman’ın ‘Hayali Ülkem’ filmi yaparken, Emin Alper’in ‘Kurak Günler’i de İstanbul prömiyerini gerçekleştirecek. Bu yılın teması ‘Eşitiz!’

‘Herkes İçin Adalet mottosuyla yola çıkan Suç ve Ceza Festivali’nde bu yıl‘Eşitiz!’ başlığı altında eşitlik ve kadının insan haklarına ilişkin çeşitli sorunları ele alınacak. İnsan hak ve özgürlükleri bağlamında adalet konusunda toplumsal etki yaratmayı amaçlayan festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya sinemasından örneklerle adalet konulu filmleri seyirciyle buluşturuyor.

 

Sinema, hukuk, psikoloji, sosyoloji, siyaset bilimlerinin temsilcileri ve sivil toplum örgütleriyle birlikte geniş bilimsel bir tartışma platformu oluşturarak yolculuğuna devam eden festivalin tanıtım toplantısı dün akşam akademisyenler, hukukçular, sinema yazarları ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

‘Kadın-erkek eşitliği sorununu masaya yatırıyoruz’

Açılış konuşmasını yapan festival başkanı hukukçu Prof. Dr. Adem Sözüer, her yıl adalet perspektifinden bir soruna baktıklarını belirterek bu yıl da ‘eşitiz’ diyerek kadın-erkek eşitliği sorunlarını gündeme aldıklarını söyledi:

“Türk ceza hukuku reformunda kadın-erkek eşitliği çok büyük rol oynar. Ben reform sürecinde akademisyen olarak yer aldım. TBMM’ye gittiğimde yemekhaneye şöyle bir baktım, gençliğimizde okuldan kaçıp gittiğimiz kahvehanelere benziyordu, yani sadece erkeklerin oturduğu yerdi. O günden bugüne çok şey değişti. Dünyada bildiğiniz gibi her krizde en çok olumsuz olarak etkilenen kadınlar. Çevremizdeki olayları da görüyoruz. O nedenle biz bu yıl ‘eşitiz’ diyerek tekrar kadın-erkek eşitliği sorunlarını her açıdan masaya yatırıyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden akademisyenleri davet ettik ve bir hafta filmler eşliğinde bu konuyu tartışacağız.”

 

Film gösterimleri üç sinemada

Festival direktörü Bengi Semerci de festivale ve filmlere ilişkin ayrıntıları açıkladı.

 

18-24 Kasım tarihleri arasında Atlas 1948 Sineması, Kadıköy Sineması ve AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleşecek festivalin akademik programı her yıl olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yapılacak.