07 Nis Son 5 ayda 63 yılın en düşük yağışları kaydedildi
TMO Raporu’na göre,1 Ekim 2022-28 Şubat 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışları, normalinin ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşti. Türkiye geneli 5 aylık su yılı yağışları son 63 yılın en düşük seviyesinde.
Toprak Mahsulleri Ofisi, saha araştırmasına dayalı olarak hazırladığı, yağış durumu, hububat ve bakliyat ürünlerinde bölgesel ekiliş ve gelişimi içeren “Şubat 2023 Fenolojik Değerlendirme Raporu” nu yayınladı.
Raporda, 1 Ekim 2022-28 Şubat 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışlarının, normalinin ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleştiği belirtilerek: ”Türkiye geneli 5 aylık su yılı yağışları son 63 yılın en düşük seviyesindedir” bilgisine yer verildi.
Yağış miktarlarında tarihi düşüş yaşandığı, hububat ve bakliyat ürünlerindeki etkilenmenin ilkbahar yağışlarına bağlı olduğu ifade edilen Raporda, meteorolojik kuraklığın devam etmesi durumunda rekoltede düşüş yaşanacağı vurgulanıyor.
Şubat ayında Ege’de yağışlar yüzde 82 azaldı
Türkiye geneli şubat ayı yağışları; normalinin ve geçen yıl şubat ayı yağışlarının altında gerçekleştiği belirtilen raporda şu değerlendirme yer verildi: “Bölge geneli yağışlarda Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri hariç tüm bölgelerde normallerinin altında gerçekleşmiş, en fazla azalma % 82 ile Ege Bölgesi’nde kaydedilmiştir. Ege Bölgesi şubat ayı yağışları son 34 yılın en düşük seviyesine inmiştir.”
Ekim-Şubat dönemi 63 yılın en düşük yağışı kaydedildi
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Raporunda 2023 su yılı yağışlarındaki aşırı düşüş ise şöyle ifade ediliyor: “1 Ekim 2022-28 Şubat 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışları, normalinin ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşti. Türkiye geneli 5 aylık su yılı yağışları son 63 yılın en düşük seviyesindedir. Su yılı yağışları tüm bölgelerimizde normallerinin altında gerçekleşmiş, en fazla azalma %50 ile Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde meydana gelmiştir. 5 aylık kümülatif yağışlar Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde son 63 yılın, Akdeniz Bölgesi’nde son 50 yılın ve Ege Bölgesi’nde son 30 yılın en düşük seviyesine inmiştir.”
Rekoltede düşüş bahar yağışlarına bağlı
Raporda, yazlık ekilişlerin Ege ve İç Anadolu’da yer yer başladığı vurgulanarak: “Hububatın suya en fazla; sapa kalkma, başaklanma ve olum dönemlerinde ihtiyaç duyduğu değerlendirildiğinde ülke genelinde verim ve rekolteyi daha çok ilkbahar yağışları belirlediğinden yağış alınması durumunda bitkinin kendini toparlayacağı, meteorolojik kuraklığın devam etmesi durumunda ise rekoltede düşüş yaşanacağı tahmin edilmektedir.” deniliyor.
Eskişehir’de tarla faresi ve köstebek sayısında ciddi artış var
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Fenolojik Değerlendirme Raporu’nda üst gübreleme ve yabancı otla mücadele işlemlerinin devam ettiği belirtilerek, Eskişehir’de tarla faresi ve köstebek popülasyonunda önceki yıllara oranla ciddi artış olduğu vurgulanıyor.
Deprem Güneydoğu’da mısır ekimini geciktirdi
Raporda mısır ekimi hakkındaki değerlendirme ise şöyle: “ Ülkemiz mısır üretiminin %22’sinin yapıldığı Akdeniz Bölgesi’nde (Adana, Hatay, Mersin yöreleri) 1. ürün mısır ekilişleri şubat ayı sonunda başlamış, bugün itibariyle %70 seviyelerine ulaşmıştır. Erken ekim yapılan alanlarda bitki çıkışları iyi olup herhangi bir olumsuz durum gözlenmemiştir. Ülkemiz üretiminin %21’inin yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise başlaması gereken ekilişleri yaşanan deprem geciktirmiş olup ekilişlerin önümüzdeki günlerde başlaması beklenmektedir.”
Kırmızı mercimekte sorun yok
Kırmızı mercimek üretimin büyük bölümünün yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kışlık kırmızı mercimek ekilişlerinin Ocak ayının ilk haftasında tamamlandığı hatırlatılarak: “Bölgede Şubat ayı içerisinde alınan yağışlar gerek bitki çıkışlarını gerekse de bitki gelişimini olumlu yönde etkilemiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde kırmızı mercimek ekili alanlarda bitki gelişiminin normal seviyede devam ettiği, bölgede Şubat ayı sonlarına doğru havaların ısınmasıyla birlikte bitkilerde yeniden su ihtiyacının arttığı, Mart ayı içerisinde alınan yağışlarla birlikte bitkinin su stresinin azaldığı, bitki gelişiminin normal düzeyde devam ettiği, yağışların Mart ayı içerisinde devam etmesi halinde tarımsal üretime olumlu etkisi olacağı düşünülmektedir.” bilgisi verildi.
tarımdünyası