Somali’de 730 çocuk öldü

Somali beslenme merkezlerinde bu yıl içerisinde 730 çocuk hayatını kaybetti. Beslenme merkezleri, şiddetli akut yetersiz beslenmenin yanı sıra kızamık, kolera ve sıtma gibi hastalıkları olan çocuklara hizmet veriyor.

Birleşmiş Milletler (BM), kıtlık uyarısı yapılan Somali’de ocak ve temmuz ayları arasında beslenme merkezlerindeki yaklaşık 730 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

 

Beslenme merkezleri, şiddetli akut yetersiz beslenmenin yanı sıra kızamık, kolera ve sıtma gibi hastalıkları olan çocuklara hizmet veriyor.

 

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Somali Temsilcisi Wafaa Saeed, rapor edilmeyenler eklendiğinde sayının çok daha yüksek olabileceğine vurgu yaptı. Saeed, açlık ve gıda sorunu baş göstermeye başladığında salgın hastalıkların da hızla artışa geçtiğini söyledi.

 

“Ülkede yetersiz beslenme görülmemiş bir seviyeye ulaştı” diyen Saeed, Somali’nin 2011 ve 2017’de iki büyük kuraklıkla karşılaştığını hatırlatarak, acilen yardım çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

 

Beş yaşın altındaki çocukların neredeyse yarısının (yaklaşık 1,5 milyon çocuk) akut yetersiz beslenme riski altında olduğuna işaret eden Said, bunların 385 binin şiddetli akut yetersiz beslenme tedavisi görmesi gerekeceğini kaydetti.

 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Somali’nin bazı bölgelerinde bu yıl sonunda kıtlık yaşanabileceğini açıklamıştı.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, Somali’nin yüzde 80’i şiddetli kuraklıkla mücadele ediyor.

 

Somali hükümeti, etkisini artıran kuraklık nedeniyle 23 Kasım 2021’de ülke genelinde “acil durum” ilan etmişti.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Somali’deki insani kriz için uluslararası topluma acil yardım çağrısı yapmıştı.

Etiketler
, ,