Sokak köpeklerini hedef gösteren ‘Havrita’ kapatıldı

Ankara 1. Sulh Ceza hakimliği, sokak köpeklerinin yer bilgilerinin girilmesi ve paylaşılması için kurulan ve hayvanların yaşam haklarını tehdit eden “Havrita” uygulamasının erişime kapatılmasına karar verdi.

Mahkeme kararını, Pati Koruyucuları Hayvanları Koruma Derneği (PAWGUARD) vekili Avukat Muhammed Yusuf Damnalı’nın, “‘Havrita’ sitesi ve sosyal medya hesaplarından kişilik haklarına saldırı mahiyetinde ifade ve görüntüler kullanıldığı” gerekçesiyle siteye ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesi talebi üzerine verdi. 

 

Sokak köpeklerinin yerlerinin dijital harita üzerinde işaretlenmesine ve bu bilginin evrensel olarak paylaşılmasına imkân veren internet uygulaması “Havrita”, haritaya yerleri girilen hayvanların ve hayvan hakları savunucularının hedef alındığı kışkırtmalar ve ölümle sonuçlanan saldırılar dolayısıyla duyarlı yurttaşların artan tepkileriyle karşılaşıyordu.

 

Tuğçe Yılmaz’ın Haziran’da bianet’te yayınlanan haberinde hayvanların yanı sıra hayvanları koruyan insanların da saldırılar sonucu öldürüldüklerine dikkat çekilmişti. 

 

Sokakta yaşayan hayvanlara ve onların yaşamlarını kolaylaştırmaya çalışan hayvan hakları savunucularına yönelik sözel ve fiziksel şiddet, özellikle sosyal medya üzerinden örgütleniyor. Sokakta yaşayan hayvanların katledilmesi için çağrı yapanlar “Havrita – Başıboş Köpek Haritası” adlı bir uygulama kullanıyor. Uygulama aracılığıyla köpeklerin toplu halde yaşadıkları yerler ve köpeklerin sayıları haritalandırılıyor. Uygulamada köpeklere ve hayvanseverlere karşı silahlanma çağrıları yapılıyor, hayvanları katledenler ise cinayetlere dair detaylı bilgiler ve katliam görüntüleri paylaşılıyor.

 

Hızla yayılan şiddet dalgası ve katliam çağrılarına yönelik, hayvan hakları alanında çalışan 44 örgüt yazılı bir açıklama yaparak uluslararası kamuoyuna seslendi “Bu nefretin durdurulması için lütfen bize yardımcı olun.”

 

 

Muratpaşa Belediyesi de suç duyurusunda bulundu. Antalya, Muratpaşa Belediyesi de son iki haftada çok sayıda sokak köpeğinin zehirlenerek öldürülmesinin ardından Havrita uygulaması hakkında suç duyurusunda bulundu. Havrita’ya erişim engeli getirilmesini talep eden Belediye uygulama nedeniyle hayvanların yaşam hakkının tehlike altında olduğuna dikkat çekti: “Yeni hayvan ölümlerine engel olmak amacıyla Havrita uygulamasına Muratpaşa ilçe sınırları içerisinde erişimin engellenmesini” istedi.