Siyaset yeniden geleneksel medyayı keşfetti: Televizyon etkisi hâlâ çok yüksek

Yerel seçimler ile birlikte siyasilerin medyada görünme isteği arttı. Konvensiyonel medyanın inandırıcılığına dikkat çeken uzmanlar, adayların mesajlarını toplu şekilde ulaşılamayanlara göndermek için medyaya yöneldiğini belirtti.

Yerel seçimlere 2 gün kalırken her televizyon kanalı ve gazetede adayları projelerini anlatırken görüyoruz. Bazı kanallarda arka arkaya çıkan adaylar söylemlerini buradan halka aktarıyor. Bu durum konvensiyonel yani geleneksel medyanın hâlâ siyasetteki etkisini gündeme getiriyor.

MEDYA YURTTAŞA DAHA İNANDIRICI GELİYOR

Siyasal İletişim Uzmanı Doç. Dr. Gülfem Saydam Sanver, BirGün’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Konvensiyonel medyanın hâlâ seçmen davranışları üzerinde ciddi bir etkisi var. İnandırıcılık açısından etkili. Bu seçim bunun üzerinden çok ciddi bir ilgi doğurdu. Diğer yandan sosyal medya çok insana ulaşmak için etkili ama bir video dediğimizde 1 dakikalık oluyor, mesajlar kısa ve somut olmalı. Bu nedenle bütünlüklü bir mesaj verebilmek sosyal medyada çok mümkün değil. Bu yüzden siyasiler televizyonları kendilerini daha rahat ve uzun ifade edecekleri bir alan olarak görüyorlar.”

Saha çalışmasının seçim kampanyasının en etkili ayağı olduğunu ancak saha çalışması ile her yere gitmenin mümkün olmayacağını vurgulayan Sanver, “Bu yüzden adaylar farklı kitlelere ulaşmak için konvensiyonal medyaya yöneliyor. Konvensiyonel medyanın da genel bir dezavantajı var. Türkiye toplumu çok kutuplaşmış bir toplum. Medyası da kutuplaşmış bir halde. Dolayısıyla her iki tarafın izlediği çok az medya var. Bu nedenle birçok zaman yankı odasında kalındığının farkına varmak lazım. Bu bir yarış. Aynı zamanda bu medya için de bir reyting. İlgi çeken adayları çıkartmayı medya da istiyor. Böyle bir dönemde aktif rol almak istiyorlar. Sonuç olarak sosyal medya ve sahada karşı taraf seçmenine ulaşmak yararlı ama kendi seçmen grubunuzu konsolide etmek için de konvensiyonel medya hâlâ yararlı. Sahte haber hikayesinin yayılımı da daha çok sosyal medyada oluyor. Bu nedenle de konvensiyonel medya seçmende biraz daha güven kısmının yüksek olduğu bir medya hâlâ. Bu yüzden de adaylar kendi vaatlerini buradan yaymayı tercih ediyorlar. Sosyal medya daha hızlı, kısa ve daha karmaşık. Herkesin her şeyi yaydığı bir yer bu yüzden konvensiyonel medyaya ilgi hala yüksek” ifadelerini kullandı.

 

BirGün