Sıcak hava dalgası artık 30 kat daha olası

Ölümcül sıcak hava dalgalarının yaşanma olasılığı, iklim değişikliği nedeniyle 30 kat arttı. Güney Asya’nın Mart ve Nisan aylarında yaşadığı rekor sıcaklıklar, birçok kişinin ölümüne neden olurken buğday mahsullerine de ciddi zararlar verdi.

Mart ve Nisan aylarında Hindistan ve Pakistan’ın bazı bölgelerinde sıcaklığın 50 dereceye ulaşması sonucu en az 90 kişi yaşamını yitirdi. Sıcaklığın sanayi öncesi döneme göre yaklaşık 1,2 derece artması sonucu, Güney Asya’da 30 kat daha muhtemel hale gelen sıcak hava dalgaları, bölgedeki tarım mahsullerine de zarar veriyor.

Belirli hava olaylarında iklim değişikliğinin ne denli rol oynadığını araştıran World Weather Attribution’daki bilim insanlarına göre bu tür sıcak hava dalgaları, iklim değişikliği yaşanmadan önce “olağanüstü derecede nadir” görülecek hava olaylarındandı. İklim değişikliğinin neden olduğu olağanüstü hava olaylarındaki artış hızına dair Hindistan Teknoloji Enstitüsü-Bombay’da hidroklimatolog olan Arpita Mondal, “2 derece daha sıcak bir dünyada, şimdi 100 yılda bir olan bir olay, 5 yılda bir olan bir olay kadar sık yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi’nde İklim Riski Danışmanı olan Roop Singh ise “Güney Asya’daki insanlar bir miktar yüksek sıcaklıklara alışkın. Ancak sıcaklık 45 dereceye veya daha fazlasına yükselirse hayatın günlük akışını sürdürmek oldukça zor bir hale geliyor” dedi. Singh, aynı zamanda, sokak satıcıları ve inşaat işçileri gibi günlük ücret kazanan işçilerin de dinlenmek için serin bir yere sahip olamamaktan çok etkilendiğini belirtti.