“Siborg”lar Mars’ın yeni sakinleri olacak

1995’te Kraliyet Rasathanesi diye de bilinen Greenwich Gözlemevi’nin başkanlığına atanan 15. Kraliyet Astronomu Lord Martin Reez göre, Mars’ta koloni kuracak insanların zorlu koşullarda hayatta kalabilmesi için “siborg”lara dönüşmesi gerekiyor.

Siborg, insan ve robot karışımı sibernetik organizmalar olarak biliniyor. Bu organizmalar sadece bilimkurgu eserlerinde değil, bilim insanlarının tartışmalarında da sıklıkla adından söz ettiriyor.

 

26 Mayıs ve 5 Haziran arasında düzenlenen, Britanya’nın en büyük kültür ve düşünce etkinliklerinden Hay Festival’de konuşan Reez, yarı robot-yarı insan organizmaların Mars’ın kaçınılmaz sakinleri olacağını açıkladı. Reez’e göre Kızıl Gezegen’e gidecek kişiler, politikacılardan ve diğer düzenleyicilerin elinden kurtulacak. Böylece Mars’a daha iyi adapte olabilme amacıyla kendilerini değiştirmek için her türlü fırsattan yararlanabilecek.

 

“Bütün bu teknikleri kendilerini oraya adapte etmek için kullanacaklar. Bir veya iki nesil içinde tamamen farklı bir tür haline gelebilirler” diyen Rezz, “Et, kan ve elektroniğin nasıl bir karışımı olacaklarını bilmiyoruz. Ancak elektronik hale gelirlerse elbette ölümsüz de olabilirler. Eğer durum böyle olursa bin yıl boyunca kış uykusuna yatarak yıldızlararası ortamda çok uzun yolculuklar yapabilirler” diyerek sözlerini noktaladı.