“Savaş, pahalılık krizi yarattı”

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşının gıda, enerji ve finans sistemlerine etkisini ele alan yayınladığı yeni bir raporda “Ukrayna’daki savaşın dalgalanma etkileri hiçbir ülkenin veya topluluğun kaçamayacağı ciddi bir hayat pahalılığı krizi yarattı” ifadelerini kullandı.

BM’nin Küresel Kriz Müdahale Grubu (GCRG), Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle 24 Şubat’tan bu yana 106 gündür devam eden savaş hakkında yeni bir politika belgesi yayınladı. Belgede savaşın dünyadaki gıda, enerji ve finans sistemleri üzerindeki etkisi ele alınırken buna göre, dünyanın 94 ülkesinde tahminen 1,6 milyar insan savaşın yarattığı krizin en az bir boyutuna maruz kalmış gözüküyor. 1,2 milyar insan ise hem gıda hem enerji hem de finans sistemlerinde savaşın olumsuz etkileri ile karşı karşıya kalan ülkelerde yaşıyor.

 

Politika belgesinde paylaşılan verilere ilişkin açıklama yapan BM Genel Sekreteri António Guterres de “Ukrayna’daki savaşın dalgalanma etkileri hiçbir ülkenin veya topluluğun kaçamayacağı ciddi bir hayat pahalılığı krizi yarattı” dedi.

 

“Ülkeler hayat ve geçim kaynaklarını kurtarmak için şimdi harekete geçmeli”

1,6 milyar kişinin savaş sebebiyle artan gıda ve petrol fiyatlarıyla başa çıkmakta güçlük çektiğini hatırlatan Guterres, bu yıl 47 milyon kişinin daha gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Bu hayat pahalılığında hiçbir ülkenin kaçamayacağını belirten BM Genel Sekreteri, rapora ilişkin BM Genel Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Savaşın gıda güvenliği, enerji ve finans üzerindeki etkisi sistematik, şiddetli ve hızlanıyor. Savaş, eşi benzeri görülmemiş bir açlık ve yoksulluk, sosyal ve ekonomik kaos getiriyor. Mesaj, net ve ısrarlı: Ülkeler hayat ve geçim kaynaklarını kurtarmak için şimdi harekete geçmeli” ifadelerini kullandı. Guterres ayrıca Ukrayna tahılının güvenli ve engelsiz bir şekilde Karadeniz üzerinden ihracatının sağlanması çağrısında bulundu.

 

BM verilerine göre, pandemiden önce ciddi oranda gıda güvensizliği yaşayan kişilerin sayısı 135 milyon iken 2 yıllık pandemi sürecinde 276 milyona yükselmiş durumda. Rusya – Ukrayna savaşının yarattığı etkilerin ise bu rakamı 323 milyona yükselteceği tahmin ediliyor.

 

Gıda krizi 2023’te hızla küresel boyutlarda bir felakete dönüşebilir

Politika belgesinde paylaşılan verilere ilişkin konuşan BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan da “Şimdiye kadarki en ciddi hayat pahalılığı ile karşı karşıyayız” açıklamasının ardından “Mevcut gıda krizi, 2023’te hızla küresel boyutlarda bir gıda felaketine dönüşebilir” uyarısında bulundu. Ukrayna tahılı ve Rusya gübresinin ihracatı olmadan gıda krizine çözüm bulunamayacağını ve bu nedenle gelecek 18 ayın kritik olduğunun altını çizdi.

 

Ukrayna tahılının ve Rusya gübresinin dünyaya ihracı için Moskova’da geçen günlerde temaslarda bulunan Grynspan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretinin ardından Ukrayna tahılının dünyaya ihracı konusunda tarafların anlaşmaya yakın olup olmadığı ve küresel gıda krizinden kimin sorumlu tutulması gerektiği ile ilgili “Şu aşamada söyleyebileceğim tek şey görüşmelerin yapıcı olması, daha fazlasını söyleyemem… En önemli şey savaşı durdurmak, öyle değil mi? Ama şu da bir gerçek, hatırladığım kadarıyla 63 ülke ihracat konusunda 109 kısıtlama uyguluyor. Piyasalara daha fazla kısıtlama uygulanmaması önemli bir çağrı. Dolayısıyla siyasi kısmı ile ilgili yorum yapmayacağım ama teknik açıdan önemli olan -Genel Sekreterin de söylediği gibi- savaşı durdurmak.”