Sanat platformları Midjourney’den rahatsız

Midjourney, Dall-e 2, Stable Diffusion gibi ‘resim yapan’ yapay zekaların, sanatçıların emeğini sömürdüğünü ve telif hakkını ihlal ettiğini belirtildi.

Midjourney, Dall-e 2, Stable Diffusion gibi ‘resim yapan’ bilgisayar programlarının, sanatçıların emeğini sömürdüğünü ve telif hakkını ihlal ettiğini düşünen bazı sanat platformları yapay zeka desteğiyle üretilen resimleri yasakladı. Birkaç anahtar kelimeyi birkaç saniyede ‘sanat eseri’ne dönüştüren yapay zeka destekli programlar, son aylarda dijital dünyanın en çok konuşulan konuları arasında.

 

Kendiniz kullanmamış olabilirsiniz ama muhtemelen sosyal medya akışınızda bu şekilde üretilen resimlerle ya da Midjourney, Dall-e 2, Stable Diffusion gibi etiketlerle karşılaştınız. Programların yarattığı patlamanın ilk etkileri yavaş yavaş geçerken ortaya bir etik tartışma çıktı: Bu resimleri kim yapıyor? Bilgisayar mı, yoksa o bilgisayara resim yapmayı öğretmek için kullanılan sanat eserlerinin toplamı‘ mı? Makine ‘resim yapmayı’ başka eserlerden öğrenirse bu durumda o eserin sahibinin telif hakkı ihlal edilmiş olur mu? Bu emek sömürüsü sayılır mı?

 

Sanatçıların çıkarına değil

Tüylü hayvanlarla ilgili görsel üreten sanatçıları bir araya getiren Fur Affinity online bilgisayarın ürettiği resimlerin ‘sanatsal açıdan eksik’ olduğunu söylediği açıklamada Bizim amacımız sanatçıları ve onların içeriklerini desteklemek. Yapay zeka desteğiyle üretilen içerik sanatçıların çıkarına değil” dedi. Aynı açıklamada programlarda üretilen resimleri siteye kabul etmeyeceğini söyledi.

 

Inkblot Art ve Türkiye’den erişimin yasak olduğu Newgrounds gibi platformlar da yapay zeka destekli işlerle ilgili yeni kurallar yayımladılar, sınırlamalar getirdiler.