Robot ‘heykeltıraş’, ‘Selene’nin Atı’ eserinin replikasını yaptı

Robot ‘heykeltıraş’, ‘Selene’nin Atı’ eserinin replikasını yaptı. Eserdeki kusurlar, talaşlar, lekeler ve keski işaretleri de dahil olmak üzere orijinalindeki her ayrıntısı kopyalandı.

Dijital Arkeoloji Enstitüsü’nün direktörü Roger Michel, Atina’daki Partenon Tapınağı’na ait mermerlerden yapılan 2 bin 500 yıllık eserin replikasının, British Museum’u orijinal heykeli bırakıp Yunanistan’a iade etmeye ikna etmek için robotik bir kol tarafından oluşturulduğunu söyledi.

 

Merkezi Oxford’da bulunan bir miras koruma kuruluşu olan Dijital Arkeoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, robotun kopyalaması için British Museum’daki orijinal heykelleri taramak için iPad’lere en son getirilen teknolojiyi kullandı. Bir ‘buldozerin gücüne’ ve bir ‘beyin cerrahının hassasiyetine’ sahip olduğu söylenen robotik kolun, eserin kaba bir kopyasını 24 saatten daha kısa sürede oyabildiği belirtildi.

 

‘Brıtısh mueseum kopyaları kabul ederse, orjinallerini Yunanistan’a gönderilebilir’

Yunan Pentelik mermerinden yapılan, müzede sergilenene oldukça benzeyen, gerçek boyutlu ‘Selene’nin Atı’ eserinin kusurlar, talaşlar, lekeler ve keski işaretleri de dahil olmak üzere orijinalindeki her ayrıntısı kopyalandı. Dijital Arkeoloji Enstitüsü’nün direktörü Roger Michel, British Museum kopyaları kabul ederse, orijinallerini Yunanistan’a gönderebileceklerini söyledi. Michel, “Yarattığımız heykeller, 200 yıllık tıkanıklığı kırabilir” ifadelerini kullandı.

 

‘Müze, replikaları kabul etmedi’

British Museum ise mermerleri alma talebini reddetti. Sunday Times’a konuşan Müze Müdür Yardımcısı Jonathan Williams, “İnsanlar British Museum’a gerçeği görmek için geliyorlar, değil mi?” dedi.