Petrol boru hatları iklimi tehdit ediyor

Dünya çapında 24 bin km’den fazla yeni petrol boru hattı planı, iklim hedeflerini tehlikeye atıyor. Bu mesafe Dünya çapının neredeyse iki katına eşit.

Bir rapor, dünya çapında 24 bin km’den fazla yeni petrol boru hattının geliştirilme aşamasında olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar ABD, Rusya, Çin ve Hindistan tarafından yönetilen projelerin “küresel ısınmayı 1.5 derece veya 2 derece ile sınırlama planlarıyla büyük ölçüde çeliştiğini” söyledi.

 

Planlanan boru hatlarından pompalanacak petrol, tamamlandığında yılda en az 5 milyar ton CO2 üretecek, bu da dünyanın en büyük ikinci kirleticisi olan ABD’nin emisyonlarına eşdeğer bir miktar. Boru hatlarının yaklaşık yüzde 40’ı yapım aşamasında, geri kalanı ise planlama aşamasında bulunuyor.

 

Küresel ısınmayı sınırlamak için uluslararası kabul görmüş hedeflere ayak uydurmak amacı doğrultusunda küresel karbon emisyonlarının 2030’a kadar yüzde 50 oranında düşmesi gerekiyor. Raporu hazırlayan Global Energy Monitor (GEM) analistlerine göre, iklim krizine karşı alınan önlemler yeni boru hatlarının tamamen kullanılmasını engellerse, inşaat halindeki 10 bin km’lik boru hattının geliştiricileri yaklaşık 75 milyar dolar zarara uğrayacak.

 

Ukrayna’daki savaş nedeniyle batı kaynaklı petrol ve gaz boykotlarıyla karşı karşıya kalan ve bu nedenle Hindistan ve Çin’e ihracatını artırmak isteyen Rusya, 2 bin km’lik yeni boru hatları geliştiriyor. Bölgesel olarak, Sahra Altı Afrika, halihazırda yapım aşamasında olan 2 bin km’lik petrol boru hattı ve önerilen 4 bin 500 km’lik ek boru hattı ile dünyaya öncülük ediyor. Projeler arasında Uganda’daki bir milli parktan çıkarılan petrolü Tanzanya kıyısındaki bir ihracat terminaline taşıyacak tartışmalı Doğu Afrika ham petrol boru hattı da yer alıyor.

 

GEM’den Baird Langenbrunner, “Bu yeni boru hatlarını onaylayan hükümetler için, rapor iklim hedeflerine ulaşmada neredeyse ‘kasıtlı bir başarısızlığı’ işaret ediyor. Fosil yakıt altyapısından mahsur bırakmakla tehdit eden iklim hedeflerine rağmen, ABD ve Çin liderliğindeki dünyanın en büyük fosil yakıt tüketicileri, petrol boru hattı genişlemesini ikiye katlıyor” dedi.

 

Raporda, petrol endüstrisinin geçen yıl rekor kâr elde ettiği ve “bu kaos ve kriz anını petrol boru hattı ağlarının muazzam genişlemelerini ilerletmek için kullandığı” belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, Çarşamba günü New York’ta bir araya gelen dünya liderlerine şunları söyledi: “Fosil yakıt endüstrisi bizi öldürüyor ve liderler, acil iklim eylemi için haykıran insanlarının yanından ayrılıyor.”

 

Yeni rapor, inşaat halindeki boru hattının uzunluğunun GEM’in 2019’daki değerlendirmesine kıyasla iki katından fazla arttığını, önerilen boru hattının uzunluğunun ise kabaca yarıya düştüğünü gösterdi.

 

ABD, geliştirme aşamasındaki boru hatlarında dünya lideri. Hindistan, ülkenin kuzey doğusunda yer alan ve 2024’ün sonlarında hizmete girmesi beklenen 1,630 km’lik Paradip Numaligarh ham petrol boru hattı da dahil olmak üzere yapım aşamasındaki boru hatlarında lider.

 

Rusya, küresel ısınmanın Arktik deniz buzunu eritmesiyle daha erişilebilir hale gelen Kuzey Denizi Rotası boyunca petrol ihracatını genişletmeyi hedefliyor. Bununla ilgili önerilen Vostok petrol boru hattı 1.600 km uzunluğunda.