“Pasolini’nin Kapadoya’sı” Sinematek’te

Yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin Kapadokya’da geçen “Medea” (1969) filmi sırasında çekilen fotoğraflardan oluşan “Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları” sergisi, Kadıköy Sinematek/Sinema Evi’nde açıldı.

Kadıköy Sinematek/Sinema Evi’nde devam eden Pasolini Toplu Gösterimi’ne ek olarak “Pasolini’nin Kapadokya’sı” sergisi izleyiciyle buluştu. Sergi; İtalya, Fransa ve Batı Almanya ortak yapımı “Medea” filminin Kapadokya’da yapılan çekimleri esnasında set fotoğrafçısı Mario Tursi’nin çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Pasolini’nin doğal ışıkta çekilen ve doğaçlama temelli sinemacılık anlayışına uygun fotoğrafları, renklerin dikkat dağıtmaması için siyah beyaz çekilmişti. Fotoğraflar, Kapadokya’nın kayalık manzaraları ile Pasolini’nin sanatsal bakışını başka bir boyuta çıkarıyor.

Sinematek’in sanat yönetmeni Emin Alper, “Pasolini’nin Kapadokya’sı” sergisinin çok özel ve anlamlı olduğunu belirterek “İtalyan usta Pasolini’yi yıllar sonra yeniden beyaz perdede seyirci ile buluşturabilmek Sinematek ekibi için büyük bir mutluluk ve gurur. Programın açılışını ‘Medea’ filmiyle yapıyoruz. ‘Medea’, Kapadokya’da çekilmiş bir film. Bu bağlamda Türkiye için ayrıca özel bir anlamı var” ifadelerini kullandı.

“Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları” sergisi 12 Ağustos’a kadar pazartesi hariç hafta içi her gün 10:00-20:00 ve hafta sonu 12:00-18:30 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.