07 Eki Pandeminin maliyeti yoksulların sırtına bindi
Dünya Bankası yayımladığı raporda, 2030’a kadar aşırı yoksulluğu sona erdirme hedefine ulaşılmasının olası görünmediğini bildirdi. Raporda, Covid-19 salgınının 2020’de yaklaşık 70 milyon insanı aşırı yoksulluğa ittiğinin tahmin edildiği aktarılan raporda, bunun küresel yoksulluğun izlenmesine başlandığı 1990’dan bu yana en büyük yıllık artış olduğu bildirildi.
Dünya Bankası, Yoksulluk ve Paylaşılan Refah Raporu’nun 2022 sayısını yayınladı. AA’nın haberine göre aşırı yoksulluğu azaltma yolunda kaydedilen küresel ilerlemenin durma noktasına geldiğine dikkat çekilen raporda, gelecek 10 yılda tarihe meydan okuyan ekonomik büyüme oranlarının olmaması halinde dünyanın 2030’a kadar aşırı yoksulluğu sona erdirme hedefine ulaşmasının pek olası görünmediği aktarıldı.
Raporda, Covid-19 salgınının 1990’dan bu yana küresel yoksulluğu azaltma çabalarına en büyük darbeyi vurduğu belirtilerek Ukrayna’daki savaşın da işleri daha da kötüleştirme tehdidinde bulunduğu kaydedildi.
Salgın 70 milyon insanı aşırı yoksulluğa itti
Covid-19 salgınının 2020’de yaklaşık 70 milyon insanı aşırı yoksulluğa ittiğinin tahmin edildiği aktarılan raporda, bunun küresel yoksulluğun izlenmesine başlandığı 1990’dan bu yana en büyük yıllık artış olduğu bildirildi. Raporda, aşırı yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının 2020’de yüzde 11 artışla 719 milyona yükseldiğinin tahmin edildiği belirtildi.
2020’nin tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendirildiği raporda, en yoksul insanların salgının en yüksek maliyetlerini üstlendiği ifade edildi. Raporda, gelir kayıplarının en yoksul yüzde 40 için ortalama yüzde 4 seviyesinde olduğu, bunun en zengin yüzde 20’nin kayıplarının iki katını bulduğu kaydedildi.