“Paçavraların Venüs’ü” adlı eser yakıldı

İtalya’nın Napoli kentindeki bir meydanda sergilenen “Paçavraların Venüs’ü” adlı eser kimliği belirlenemeyen kişilerce yakıldı. Michelangelo Pistoletto tarafından yapılan ve günümüz insanının “takıntılı benliği”ne ve “tüketim çılgınlığı”na eleştiride bulunan eser çıplak Tanrıça Venüs heykeli ve yüzlerce kıyafetten oluşan bir yığından oluşuyordu. Olay, sanatseverler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı.

İtalyan çağdaş sanatçı Michelangelo Pistoletto’nun “Paçavralar Venüsü” adlı eserinin açık hava enstalasyonu, Napoli’nin merkezindeki bir kundaklama saldırısında yok edildi.

Napoli Belediyesi, eserin sabah erken saatlerde yakıldığını ve çıkan yangının nedenini tespit etmek için polis soruşturmasının devam ettiğini açıkladı.

Napoli Belediye Başkanı Gaetano Manfredi, “Napoli halkını suskun bırakan bu büyük şiddet eyleminden dolayı dehşete düştüm. Vandalizmin sanatı durdurmayacak. Paçavraların Venüs’ünü yeniden inşa edeceğiz.Bu yeniden inşanın da halkın katılımıyla gerçekleşmesini sağlamak için bir bağış kampanyası başlatacağız.” dedi.

“Napoli güzelliktir, yeniden başlatmadır, bu vandalizm eylemleri ise insanların çok küçük bir kısmının ifadesidir.” diyen Manfredi, sanatçı Pistolettto’yu aradığını sözlerine ekledi. Manfredi, ”Pistoletto, öfkeli ve kırgındı, ancak bu kadar şiddetli bir eylemin bile bizim tarafımızdan bir yeniden başlama anı olarak yorumlanması gerektiğini söyledi.” dedi.

Diğer taraftan Napoli Güvenlik Konseyi Üyesi Antonio De Iesu, kamera görüntülerinin polis tarafından incelendiğini ve faillerin kimliğinin tespit edilmeye çalışıldığını bildirdi.