Oscar adayı drama, ödülü kazanırsa sadece üç filmin elde ettiği başarıya imza atacak

Barry Jenkins’in 2016 yapımı Ayışığı’nın (Moonlight) Aşıklar Şehri (La La Land) karşısında son anda elde ettiği çok konuşulan galibiyetten, Parazit’in (Parasite) tarih yazmasına kadar, Akademi Ödülleri dramatik dönüşleriyle ünlü.

Christopher Nolan’ın yönettiği Oppenheimer, Oscar ödüllerinde birçok önemli kategoriyi silip süpürecek gibi görünse de hiçbir şey kesin değil ve hâlâ bir sürpriz için yer var.

Üstelik bu yıl En İyi Film dalında Oscar adaylarından biri, daha önce sadece üç filmin ulaşabildiği bir başarıyı elde etme şansına sahip. Ancak bunun için gecenin en büyük kategorisinden galibiyetle dönmesi gerekiyor.

Film endüstrisinin en büyük etkinliklerinden biri, hiç kuşkusuz her yıl düzenlenen Cannes Film Festivali. Sadece davetlilerin katılabildiği ve 1946’dan beri devam eden festival, türler arası film prömiyerlerine ev sahipliği yapıyor.

Festival, Venedik ve Berlin’le birlikte Avrupa’nın “üç büyük” sinema etkinliğinden biri olarak anılmakla kalmıyor aynı zamanda gıpta edilen Altın Palmiye’yi de dağıtıyor.

Film endüstrisinin en prestijli ödüllerinden biri kabul edilen Altın Palmiye, kazananı başarılı bir yıla ve ödül sezonuna hazırlıyor.

2023 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi Justine Triet’nin etkileyici draması Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomie d’une chute) kazandı.

Tarihe geçen sadece üç film var

Sinema tarihinde sadece üç film hem Altın Palmiye’yi hem de En İyi Film Oscar’ını kazanabildi.

1946’da Billy Wilder’ın draması Yaratılan Adam (The Lost Weekend) Cannes’ın en büyük ödülünü aldı.

Yaklaşık 10 yıl sonra, Delbert Mann’ın 1955 yapımı romantik draması Marty, bu ödülü evine götürdü.

Son olarak, Bong Joon-ho’nun Parazit’i 2019’da Altın Palmiye’yi kazanmayı başardı. Bu üç film arasında Parazit, ABD yapımı olmayan tek filmdi.

Üç kadın yönetmenden biri Triet

Cannes’ın en büyük ödülünü kazanan üç kadın yönetmenden biri olan Triet, Bir Düşüşün Anatomisi’yle En İyi Film Oscar’ını kazanması halinde son derece seçkin bir kulübe dahil olacak.

Sayısız adaylık kazanan ve pek çok ödülün sahibi olan Bir Düşüşün Anatomisi’nde Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado-Graner ve Antoine Reinartz başrollerde yer alıyor.

ABD’nin eski başkanı Barack Obama da geçen yılki favori filmleri arasında Bir Düşüşün Anatomisi’ni göstermişti.

Birbirinden dişli adayların yarıştığı 2024 Oscar Ödülleri, 10 Mart Pazar akşamı Los Angeles’ta düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

 

Independent Türkçe