23 Ağu Ormansızlaşma daha fazla yangını tetikliyor
Dünya iklim değişikliğiyle savaşırken Brezilya Amazonu’ndaki ormanlar tehlike altında. Kerestecilik ve tarım sektörü için kesilen ağaçlar ormanların büyük bölümünü yok ederken bu kurak araziler daha fazla orman yangınına sebebiyet veriyor.
NASA Biyosferik Bilimler Laboratuvarı Başkanı Dr Doug Morton, “İklim değişikliği, daha hızlı, daha sıcak ve daha büyük yangın riskini artırıyor” diyor ve ekliyor: “Bunun en görünür olduğu yerlerse yanmak için bolca yakıtın olduğu ormanlar ve ormanlık alanlar.”
Dünyanın diğer bölgelerinde, ormansızlaşmanın etkisiyle daha fazla yangın gerçekleşiyor. Son zamanlarda tarımsal arazilerin açılması ve kerestecilik nedeniyle kesilen ağaç sayısının altı yılın en yüksek seviyesine çıktığı Brezilya Amazonu’ndaki kayıplar zincirleme bir etki yaratıyor.
James MacCarthy, “Ormansızlaşma, sıcaklıkları düşük ve nemli tutmaya yardımcı olan buharlaşmanın etkisini ortadan kaldırarak yerel ve bölgesel iklimleri değiştiriyor” diyor ve ekliyor: “Yani bu ormanları kesmek aslında bölgeyi daha sıcak ve daha kuru hale getirerek yangına daha elverişli hale getiriyor.”
Yanan ağaçların çoğu 100 yıl kadar bir süre içinde tekrar büyüyecek olsa da, bu kayıpların biyolojik çeşitlilik, su kalitesi ve toprak erozyonu üzerinde önemli etkileri var. Birleşmiş Milletler (BM), bu yüzyılın sonuna kadar ekstrem orman yangınlarında yüzde 50’lik bir artış yaşanacağını tahmin ediyor. Bilim insanları, küresel karbon salımlarının hızlı ve keskin azaltımın bu sorunun çözümü için elzem olduğunu söylüyor.
Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen iklim zirvesi COP26’da küresel liderler, ormansızlaşmayı sona erdirme sözü verdi ancak bir fark yaratmak için bu söz yerine getirilmeli. MacCarthy’ye göre orman yangınlarını söndürmeye odaklanmak yerine yangınları önlemeye daha fazla odaklanmak gerekiyor: “Ulusal yangın bütçelerinin yaklaşık yüzde 50’si yangınlara müdahale için ayrılırken sadece yüzde 1’den azı gerçekten hazırlık ve planlama için ayrılmış durumda” diyor.