On üç yaşında beş madalya

Dart sporunda genç yaşta milli sporcu olup uluslararası düzeyde başarılar yakalayan Zehra Gemi, sporculuk süreci hakkında Arel Medya’ya konuştu.

Zehra Gemi, 13 yaşında Denizli Tekkeköy Ortaokulu 8.sınıf öğrencisi. Beden eğitimi öğretmeni Murat Barut’un spor taraması yapmasıyla dart sporuyla tanıştı. İlk başlarda zorlansa da öğretmeni Barut ondan vazgeçmedi, zamanla kendini geliştirmesiyle başarılması zor neticeler elde etti. Dart sporu sadece madalya değil derslerindeki başarılarını da olumlu yönde etkiledi. Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu tarafından düzenlenen Şehit Demet Sezen Sıralama Turlarında Yıldız Kızlar kategorisinde Türkiye 1’incisi, Genç Kız kategorisinde Türkiye 1’incisi, Büyük Kadınlar kategorisinde Türkiye 1’incisi derecelerini elde ederek milli takıma seçildi ve diğer yerel yarışmalardan 45 madalya kazandı. Bu başarılarını, Macaristan’da U18 kategorisinde tekli maçlarda Avrupa 3’üncüsü, çiftlerde de Avrupa 2’ncisi olarak devam ettirdi. Dart sporunun pek bilinememesine ve antrenman salonlarının yeterli düzeyde olmamasına rağmen büyük başarılar elde eden Zehra’nın hayali, başarılarının üstüne koyarak ülkesini milli formayla en iyi şekilde temsil edip dünya şampiyonu olmak. Genç dartçı Zehra Gemi, beden eğitimi öğretmeni Murat Barut ile birlikte başarılarını ve yaşadıklarını, İstanbul Arel Üniversitesi’ne bağlı Arel Medya Haber Ajansı’ndan Gizem Tarçınoğlu’na anlattı.

 

Dart oynamaya nasıl başladınız, nasıl profesyonel oldunuz? Bize tüm bu süreci anlatır mısınız?

Dart sporuna okulumuzdaki beden eğitimi öğretmenimiz Murat Barut sayesinde başladım. Öğretmenimizin okulumuzda yaptığı sporcu taraması sonucunda açtığı dart kursları sayesinde dart sporuyla tanıştım. Beden eğitimi öğretmenimiz Murat Barut önderliğinde hem kız hem erkek Denizli Tekkeköy Ortaokulu Takımı olarak okul sporları dart branşında Türkiye şampiyonu olduk. Daha sonraki süreçte Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu tarafından düzenlenen Şehit Demet Sezen Sıralama Turları’na eylül ayından itibaren katılım gösterdim. Mayıs ayına kadar süren 6. Ayak sonucunda Yıldız Kızlar kategorisinde Türkiye 1’incisi, Genç Kız kategorisinde Türkiye 1’incisi, Büyük Kadınlar kategorisinde Türkiye 1’incisi derecelerini elde ederek milli takıma seçildim.

 

Bu sporu yaparken herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı, karşılaştıysanız ne gibi zorluklardı?

Dart sporunun çok fazla bilinmemesi ve okulumuzda antrenman salonunun yeterli düzeyde olmaması yaşadığım zorluklar arasındaydı.

 

Aileniz ve çevrenizdeki insanların dart sporu konusunda size olan yaklaşımı nedir?

Okulumu, ilimi ve ülkemi temsil eden bir sporcu olarak çevremdeki insanlardan her zaman olumlu anlamda destek görmekteyim. Başta babam Servet Gemi olmak üzere, annem ve kardeşlerime her zaman yanımda oldukları için teşekkür ediyorum. Antrenörlerim Murat Barut, Yusuf Can Korucu, Murat Dirier ve Hasan Can hocalarımın desteklerini her zaman hissettim.

 

Dart oynarken neler hissediyorsunuz, sizin için bu spor ne anlam ifade ediyor?

Ben dart sporunu oynarken öncelikle çok eğleniyorum. Yaptığım spordan çok zevk alıyorum. Ayrıca dart sporu derslerime odaklanmama, dikkat ve karar verme becerilerime olumlu yönde katkı sağlıyor. Bu sporu yaptığım için çok mutluyum.

 

İspanya’daki Elektronik Dart Avrupa Şampiyonası’nda toplam 5 tane madalya kazandınız. Yerel turnuvalarda 45 madalya aldınız. Macaristan’da ise U18 kategorisinde tekli maçlarda Avrupa 3’üncüsü çiftlerde de Avrupa 2’ncisi oldunuz. Bu başarınızı neye borçlusunuz?

Bu başarı kesinlikle bir ekip çalışması neticesidir. Öğretmenlerim, antrenörlerim, ailem ve arkadaşlarım her konuda bana destek oldular. Ben de bu süreçte özverili ve disiplinli bir çalışma sonucunda bu başarıya ulaştım. Benim için ülkemi yurt dışında temsil etmek ve ay yıldızlı formayı giymek çok büyük mutluluk ve onurdu.

 

 

Dart oynarken yahut gittiğiniz turnuvalarda bizimle paylaşmak istediğiniz ilginç, özel bir anınız oldu mu?

Hocalarımız Ankara’da lunaparka götürmüştü. Ayrıca hayatımda ilk defa yurt dışına gitmek ve uçağa binmek çok heyecanlı bir duyguydu benim için.

 

İspanya’daki Elektronik Dart Avrupa Şampiyonası için çıkmış olduğunuz yolculukta valizinizin kaybolması büyük talihsizlik. Bu olayı bize anlatır mısınız? O an neler hissettiniz ve sonrasında neler yaşandı?

Milli takım kafilesi ile birlikte İspanya’ya ulaştığımda valizim uçaktan çıkmamıştı. Açıkçası valizim gelmeyince çok üzülmüş ve moralim bozulmuştu. En önemlisi de müsabakalarda kullanacağım oklarım valizimin içindeydi. Sonraki süreçte antrenörlerimiz bana, üzülmememi ve ok ayarlayacaklarını söylediler. İspanya’da yaşayan dart sporcusu Fetih Kaya bana ok hediye etti. Ben de sporcu abimin vermiş olduğu oklarla müsabakalara katıldım.

 

Genç bir sporcu olarak Türkiye’de dart sporunun gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dart sporunun Türkiye’de yeni atılım gösteren bir spor olduğunu düşünmekteyim. Federasyon Başkanımız Sayın Mutlu Türkmen’in de destekleriyle daha iyi yerlere geleceğini umuyorum. Ayrıca Pamukkale Belediye Başkanımız Sayın Avni Örki ve Denizli Gençlik Spor İl Müdürü Sayın Ömer İlman da çalışmalarımızda bize her türlü desteklerini sunuyorlar. Biz Türk gençleri olarak ülkemizi her alanda başarılı bir şekilde temsil etmekten her zaman gurur duyacağız.

 

Gelecekle ilgili hayalleriniz, beklentileriniz nelerdir?

Gelecek amacım, başarılarımın üstüne koyarak ülkemi milli formayla en iyi şekilde temsil edip dünya şampiyonu olmak. Bu yolda ilerleyecek arkadaşlarıma örnek olursam ne mutlu bana.

 

 

Zehra’nın başarısının altında siz Murat Barut’un büyük emekleri yatıyor. Okulunuzda dart sporu nasıl başladı, bu sporda böyle büyük başarılar yakalayan öğrenci yetiştirirken nasıl süreçlerden geçtiniz ve gelecekten neler umuyorsunuz?

Ben Murat Barut. Denizli Tekkeköy Ortaokulu’nda beden eğitimi öğretmeniyim. Okulumuzda 2016 yılında dart branşıyla ilgili çalışmalara başladık. Altyapı çalışmaları yaparak bir sporcu havuzu oluşturduk. Zehra Gemi’yi ise 2 yıl önce bu spora başlattım. Zehra başladıktan 1 ay sonra dartı bırakmak istediğini söyledi. Ama ben Zehra’dan vazgeçmedim ve onu ikna ederek tekrar darta devam etmesini sağladım. 1 yıl içinde başarılması zor dereceler elde etti. Daha sonra Dart Milli Takımı’na seçilerek önce İspanya Elektronik Avrupa Dart Şampiyonası’nda daha sonra Macaristan Çelik Uçlu Avrupa Dart Şampiyonası’nda milli takımımızda yer aldı. Zehra her zaman disiplinli bir çalışma içinde antrenmanlarını sürdürdü, çok emek verdi. Bunun sonucu olarak öğrencilerimizin milli takıma yükselmesi bizler için mutluluk verici. Bundan sonraki hedeflerimiz ise okulumuzdan daha çok milli takım oyuncuları ve şampiyonlar yetiştirmek olacaktır.