Okyanus yüzeyi ortalama sıcaklığı rekor kırdı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), okyanus yüzeyi ortalama sıcaklığının, uydu kayıtları başladığından beri tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 21.1 dereceye ulaştığını duyurdu.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Araştırmaları Merkezi (NOAA)’nın Nisan ayı verilerine göre güçlenen küresel ısınma etkisi okyanuslarda daha net hissedilmeye başladı. NOAA’nın nisan ayı verilerine göre okyanus yüzeyindeki sıcaklık 21.1 dereceye ulaşarak kaydedilen en yüksek değerlere ulaştı. Raporda, daha önceki sıcaklık rekorunun 2016 yılında kaydedilen 21 derece olduğunu belirtildi.

NOAA okyanus ısı artışının etkisinin yüzde 90’ının 2022 yılında yaptığı sanayi devri öncesi ve sonrası atmosfer değerlerini ve küresel etkilerini ele aldığı iklim kaosu raporunda paylaşılan atmosferdeki sera gaz oranının yüzde 50 artışına, fosil yakıt kullanımına ve yeşil alanların yok edilmesinin okyanusa olan etkisi olduğunu öne sürdü. NOAA geçen sene yayınladığı raporda okyanus ısının artarak daha derine nüfus ettiğini, bu durumun ekstrem hava koşullarına sebebiyet olduğunu belirtmişti.

“İklim Değişikliğini Net Bir Şekilde Görüyoruz”

NOAA verilerine göre ikinci en büyük okyanus ısı artışı 2014 ve 2016 yılları arasında gerçekleşti. NOAA kıdemli araştırmacı olan Dr. Mike Mcphaden ‘’Bu veriler ile de beraber artık iklim değişikliği sinyalinin yüksek sesle ve net bir şekilde geldiğini görüyoruz’’ açıklamasında bulundu.

NOAA deniz ısı dalgaları ekibinin parçası olan Dr. Kevin Trenberth ve Dr. Alex Sen Gupta konu hakkında yaptıkları açıklamada ‘’Okyanusun üst 2 km’sinden yapılan ölçümler sonucunda 1980’lerden bu yana okyanusun üst kısımlarında doğrusal ve hızlı bir ısı birikimi olduğunu tespit etmiştik. En az 5 gün boyunca sıcaklık yüzde 10 daha artarak ölçümlerde rekor seviyeye ulaştı. Isının atmosferde zincirleme etkisi olacağını, daha fazla ısı yaratacağını, hava sistemlerine enerji katacağını ve deniz ısı dalgalarına sebebiyet olacağını öngörmüştük, artık rekor sıcaklıkta görülen veriler elde ediyoruz” ifadelerini kullandılar.

Mevcut gözlemler Güney Hint Okyanusu, Güney Atlantik Okyanusu, Kuzeybatı ve Afrika açıklarının, Yeni Zelanda çevresinde, Avustralya’nın kuzeydoğu açıklarında, Orta Amerika’nın batısı dahil çeşitli bölgelerin orta ile güçlü deniz sıcaklık dalgalarına sahip olduğunu gösterdi. Dr. Sen Gupta ‘’Bu kadar çok aşırı deniz ısı dalgası görmek alışılmadık bir durum. Araştırmalar okyanuslarda yerel ısı dalgaları ile beraber frekans ve yoğunlukların arttığını gösteriyor. Durumun insan kaynaklı küresel ısınma ile ileride daha da kötü daha kötüleşme eğilimi olduğunu tahmin ediyorum’’ dedi.

“Yıkıcı Etkiye Sahip”

Paylaşılan verilerde daha sıcak okyanusların fırtınalar için daha fazla enerji sağladığı, buz tabakalarını riske attığı, ısındıkça genişleyen tuzlu su nedeniyle küresel deniz seviyelerini yükselttiği belirtildi. Paylaşılan verilere göre deniz ısı dalgaları, denizdeki vahşi yaşam üzerinde yıkıcı etkilere sahip. Aynı zamanda ısı okyanusun besin ağını kökten değiştirebilir bu da denizdeki canlı türlerinin azalmasına neden olacaktır.

Monash Üniversitesi İklim Bilim Profesörü Dietmar Dommenget “İnsan kaynaklı küresel ısınmanın sinyali okyanuslarda çok daha net. Hızla ısınan bir iklimdeyiz, her zaman yeni rekorlar göreceğiz. Tahminlerimizin çoğu bir El Nino öngörüyor. Bu olursa sadece okyanusta değil, karada da yeni rekorlar göreceğiz. Bu veriler ile şimdiden bir rekor gördük, bu yıl içerisinde daha fazlası gelebilir” diye konuştu.