24 Tem “Öğrenci Dekanlığımız öğrenci ve yönetim arasında köprü vazifesi görmektedir”
Yükseköğrenim hayatı, sadece derslerle sınırlı değil; öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimine katkıda bulunan birçok faktör bulunuyor. Bu unsurların başında, öğrenci dekanlıkları gibi birimler geliyor. Öğrenci dekanlıkları, öğrencilerin ihtiyaçlarını anlamak, desteklemek ve onların üniversite deneyimini zenginleştirmek için çaba gösteriyor. Arel Medya olarak kampüsümüzdeki Öğrenci Dekanlığından Melis Şahin ile bir araya geldik. Öğrenci Dekanlığının öğrenci ve yönetim arasında köprü vazifesi görmekte olduğunu ifade eden Şahin, öğrencinin eğitim-öğretim yolculuğu boyunca birlikte ilerlediklerini belirtti.
Haber: Gökalp Çifçi Fotoğraf: Ceyhun Öztürk
İstanbul Arel Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı biriminden bahsedebilir misiniz?
Öğrencilerin kayıt yaptırdıktan mezun olana kadar olan süreçte her türlü dilek, istek, şikâyet ve önerilerini üniversite yönetimine iletilmesi hususunda öğrenci ve yönetim arasında köprü vazifesi görmektedir. Öğrenci Dekanlığına bağlı Girişimcilik ve Liderlik Ofisi, Psikolojik Danışma, Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Erişilebilir Arel, Öğrenci Danışmanlık Hizmetleri bulunmaktadır. Bu şekilde aslında öğrencinin eğitim-öğretim yolculuğu boyunca tüm ihtiyacı olan süreçlerde onlarla birlikte ilerliyoruz.
Uluslararası öğrencilerin dekanlıkla kurduğu ilişki nasıl ilerliyor?
Uluslararası öğrencilerimiz dil açısından dezavantajlı bir konumda geliyorlar üniversiteye. Bu sebeple onları üniversite hayatına adapte edebilmek biraz daha önem taşıyor bizim için. Uluslararası Öğrenci Kulübü kuruldu bu sene. Hatta İran’a özgü Yalda Gecesi düzenlediler. Kendi kültürlerini tanıttıkları ve öğrencilerle kaynaştıkları güzel bir etkinlik oldu. Uluslararası öğrencilerimiz dil açısından dezavantajlı bir konumda geliyorlar üniversiteye. Bu sebeple onları üniversite hayatına adapte edebilmek biraz daha önem taşıyor bizim için.
Öğrenci Danışmanlığı Hizmetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Öğrenci Danışmanlık Hizmetleri, öğrencilerin akademik yolculuğu boyunca tüm sorularını yanıtlamayı ve doğru bir şekilde yönlendirebilmeyi hedefler. Öğrencinin üniversitedeki hem akademik başarısını hem artırmaya hem de sosyal yaşantısını desteklemeye yönelik görüşmeler yapmaktadır. Öğrenci Danışmanlarımız birebir tüm sınıflara girerek ulaşılabilirliğini göstermekte ve temsilcilerimizle sürekli olarak irtibat halinde kalmaktadır.
Öğrenci toplulukları ve kulüpleri konusunda nasıl bir destek sağlanıyor?
Girişimcilik ve Liderlik Ofisimizde öğrenci kulüpleri yöneticimiz ve bir uzman yardımcımız var. Kulüplerin tüm süreçlerini yönetiyorlar. Etkinliklerin planlamadan, sponsor süreçlerinden organizasyonuna tüm süreçte rehberlik desteği vererek birlikte çalışıyorlar. Kulüplerimiz zaten çok aktif. Duyuruları da Öğrenci Dekanlığımızın Instagram hesabından gerçekleştiriyoruz. Hesabımızı bu sene daha çok öğrenci etkinliklerinin görülmesine yönelik düzenledik. Çünkü Öğrenci Dekanlığı öğrencilerin alanı, onların aidiyetini kazanmak için iyi bir yol olduğunu düşündük.
Öğrencilerin seslerini duyurmak için hangi platformlar veya öğrenci temsilciliği gibi yapılar bulunuyor?
Öğrencilerimizin istek, dilek ve şikâyet ve önerilerini, danışmanlık hizmetlerinin sınıflar ve temsilcilerle görüşmesi ile zaten sürekli iletişimde kalarak sağlıyoruz. Bunun dışında Rektör Öğrenci Danışmanları ve Öğrenci Konseyimiz var. Rektör Öğrenci Danışmanlarımız belirli aralıklarla rektörümüzle görüşerek öğrencilerin eğitim-öğretim hayatını ilerletecek gelişmeler sağlamak amacıyla, tersine mentorluk uygulaması şeklinde nitelendirebileceğimiz yöntemle aktarıyorlar. Öğrenci Konseyimiz seçimle belirleniyor. Her fakülteden bir temsilci ve Öğrenci Konsey Başkanı seçiliyor. Öğrenci Konsey Başkanı senato üyesidir. Yapılan üniversite kurulları toplantılarına çağırıldıklarında üniversite öğrencilerini temsilen toplantılarda bulunur.
Gelecekteki projeler veya gelişmeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Aziz Nesin Vakfı tarafından davet edildik. Aklımdaki güncel etkinlik olarak bundan bahsedebilirim. Vakıftaki çocuklarımızla doya doya eğlenebileceğimiz, aktiviteler yapabileceğimiz ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlayabileceğimiz bir gün olsun istedik. Şubat ayında gerçekleştirdiğimiz Hatay Çocuk Şenliği etkinliğimizden sonra hem bizler hem de projenin tüm süreçlerinde yer alan öğrenci kulüplerimiz biraz daha antrenmanlı artık.
İstanbul Arel Üniversitesi’nde öğrenciydiniz. Öğrencilikten Öğrenci Dekanlığı birimine geçişiniz nasıl oldu, nasıl karar verdiniz?
Öğrenciyken aynı zamanda kısmi zamanlı olarak çalışıyordum Öğrenci Dekanlığında. İş hayatına hazırlanmak ve küçük bir miktar dahi olsa kendi paramı kazanmak güzel bir fikirdi o zaman. Öğrenci Dekanlığında aile gibi olduk. Öğrencilerle iletişimimiz çok kuvvetliydi. Mezun olduğumda da burada devam edeceğimi biliyordum içten içe. Öğrenci Dekanlığının sağladığı kısmi zamanlı öğrencilik ve burs imkanlarından öğrencilik zamanında yararlanmış biri olarak, bu süreçlerde öğrencilere rehberlik etmek beni mutlu etti. Öğrencilerin taleplerini, haklarını biliyorum ve bunların sağlanabilmesi için her türlü çalışmayı yapıyorum.
Öğrenci gözünden Öğrenci Dekanlığı için ne düşünürdünüz şimdi ne düşünüyorsunuz?
Ben de öğrenciyken Öğrenci Dekanlığının sağladığı imkanlardan faydalandım. Birimdeki çalışanların sıcaklığı; iletişime, dinlemeye ve anlamaya açık olması bana her zaman güvenli bir alan olarak hissettirdi. Ben de bir çalışan olarak devam ettiğim bu birimde aynı hissiyatı öğrencilere yansıtmayı hedefliyorum.
Öğrencilerle olan etkileşiminiz nasıl gerçekleşiyor? Hangi konularda destek sağlıyorsunuz?
Öncelikle kısmi zamanlı çalışmadan bahsedeyim. Öğrencilerimiz ders saatlerinin dışında aylık 60 saate kadar birimlerimizde çalışma imkânı buluyorlar. Bu sayede iş hayatının bir ön izlemesini aslında öğrencilikten görmeye başlıyorlar. Her akademik yılın ilk iki haftasında gerçekleşen burs süreçlerimiz var. Öğrencilerimiz web sitemizden Burs Yönergesini inceleyerek uygun oldukları bursa başvuru yapabiliyorlar. Bir de Erişilebilir Arel ve Arel PDR birimlerimiz var. Erişilebilir Arel birimimiz engelli bireylerin eğitim-öğretim hayatı boyunca karşılaşacakları sorunları en aza indirmeyi hedefliyor ve bu konu hakkında öğrencilerimizi bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyor. PDR birimimiz de yine aynı şekilde fakat tüm öğrencilerimizin üniversite yaşamında bireysel, akademik ve sosyal yaşantısını etkileyebilecek tüm etkenlerde rehberlik etme amacı taşır ve bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar sürdürür. Öğrencilerimiz ders saatlerinin dışında aylık 60 saate kadar birimlerimizde çalışma imkânı buluyorlar. Bu sayede iş hayatının bir ön izlemesini aslında öğrencilikten görmeye başlıyorlar. Her akademik yılın ilk iki haftasında gerçekleşen burs süreçlerimiz var. Öğrencilerimiz web sitemizden Burs Yönergesini inceleyerek uygun oldukları bursa başvuru yapabiliyorlar.
Öğrencilerin en sık başvurduğu konular hangileridir? Hangi tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz ve bunları nasıl çözüyorsunuz?
Öğrencilerimizin en sık başvurduğu konular burs hakkında oluyor. Öğrenci Dekanlığı olarak başvuru aldığımız birden çok burs türü var. Bizler de Burs Yönergesine uygun şekilde ilerleyerek öğrencilerimizin bu imkândan yararlanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Öğrenci Danışmanlık hizmetlerimiz düzenli olarak öğrencilerimizle görüşüyor ve taleplerini dinliyor. Bizler de bu talepleri üniversite kurullarına sunarak memnuniyeti artırmayı hedefliyoruz.
Öğrencilerle iletişim kurarken zorluk yaşıyor musunuz?
Öğrencilerle iletişim kurarken genelde zorluk yaşamıyorum. Bu üniversitenin bir öğrencisi, mezunu ve bir çalışanı olarak aynı dilden konuşabildiğimize inanıyorum. Haklı taleplerini anlıyorum ve süreci en sağlıklı şekilde yürütmeye çalışıyorum.
Öğrencilere tavsiyeniz veya onlara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Öğrencilere ilk tavsiyem kulüplere üye olmak olur. Kulüplerde yer almak, etkinliklere katılmak ve yönetiminde olan öğrenciler için bu etkinliklerin her aşamasını planlıyor olmak onlara tüm hayatları boyunca etkisini hissedecekleri bir deneyim kazandıracaktır. Firmalarla iş birlikleri yapacaklar ve bu sayede aslında bir yandan network kazanmaya başlayacaklar. Üniversite 2 ya da 4 yıl, sadece derslere gidip bitirmek de birçok etkinlik ve sosyal aktiviteye katılarak bitirmek de yine öğrencinin elinde.
İlginç bir anınız var mı?
Göreve yeni başladığımda yaşanan bir sorunla ilgili dilekçe toplamak istedik çünkü öğrencinin sesi olmalıyız diye düşünen bir departmanız. Fakat bir öğrencimizden “sen bunu nasıl bileceksin” gibi bir tepki almıştım. Öğrenci olmadığım için bilemeyeceğimi düşünüyordu öğrencimiz. Fakat ben öğrencilik yaptığım bir yerde, tam da öğrencilerin talepleri için oluşturulmuş bir departmanda çalışıyorum ve aslında yaşanan tüm sorunları ya da olumlu durumları biliyorum. Benim öğrenciyken olan taleplerimi şimdi bana iletiyorlar ve bu talebin neden yapıldığını çok iyi anlıyorum. Bu anım, aslında görevde bulunduğum Öğrenci Dekanlığı departmanının ne kadar işlevsel ve hayati bir şey olduğunu anlamamı sağladı. Çünkü öğrenci ve idare arasında bir köprünün, iletişim kanalının bulunması öğrenci odaklı bir üniversite için büyük bir önem taşıyor.